Maso

Kůzlečí plíčky na smetaně

- jsou zcela zapomenutá klasika, kterou běžně připravovaly naše babičky. Od pavučin ji oprášíme spolu s Jaroslavem Sapíkem a nabídneme ji s ostatními kůzlečími droby na smetaně jako vybranou delikatesu.

8–10 porcí

kůzlečí plíčky, jazyk, srdce, játra
vývar z kostí a ořezu
1 mrkev
¼ celeru
2 petržele
1 cibule
1 hlavička česneku
snítka petrželky
5 kuliček nového koření
10 kuliček pepře
4 bobkové listy
200 g přepuštěného másla
2 lžíce hladké mouky
sůl
1 lžíce cukru
střik octa
střik bílého vína
mletý pepř
muškátový oříšek
200 ml 33% smetany

na podávání
20 g másla
100 g šunky od kosti nebo slaniny
2 kyselé okurky
1 lžíce čerstvé petrželky

Umyté a očištěné droby vložíme (kromě jater) do vroucího vývaru z kůzlečích kostí a ořezu, přidáme očištěnou zeleninu, koření, přivedeme k varu, vaříme asi 2 hodiny doměkka, potom přidáme játra a vaříme ještě cca půl hodiny.

Droby z vývaru vyjmeme a nakrájíme na tenké nudličky. Jazyk nezapomeneme po uvaření oloupat.

Na přepuštěném másle osmahneme mouku, za stálého míchání zalijeme vývarem, přivedeme k varu, vložíme nakrájené droby, dochutíme solí, cukrem, octem, bílým vínem, mletým pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem, 15 minut povaříme a na závěr zjemníme smetanou.

Podáváme s bylinkovým houskovým knedlíkem a na másle osmahnutou, na nudličky nakrájenou šunkou nebo slaninou a okurkami, posypeme sekanou petrželkou.

žemlový bylinkový knedlík

100 g žemlí starších žemlí
300 g hrubé mouky
1/3 balíčku kypřicího prášku do pečiva
1 žloutek
hrst čerstvé petrželky
asi 200 ml mléka
sůl
hrubá mouka na vyválení

Žemle nakrájíme na kostičky a necháme oschnout, popřípadě na chvilku vložíme do trouby.

Mouku smícháme s kypřicím práškem, přidáme žloutek, nasekanou petrželku, mléko, sůl a vypracujeme řidší těstíčko. Do něj vmícháme žemle a necháme asi 15 minut odpočinout. Poté těsto znovu promícháme a tvarujeme knedlíky – těsto přendáme na pomoučený vál a navlhčenou rukou vytvarujeme dva válečky. Knedlíky vaříme v osolené vodě asi 20 minut, po vyjmutí je ihned nakrájíme.

Ohodnoťte tento recept: 

33 hlasů

Další recepty Celý díl