Hráškový krém s tatarákem z lososa, okurkou v martini a brioškou
Tento hráškový krém je ideální do sluncem prohřátých jarních dnů – podává se chlazený nebo v pokojové teplotě. Chuťově si bezvadně sedne s pikantně ochuceným lososem a osvěžující a křehkou marinovanou okurkou.
6-8 porcí
olivový olej
1 šalotka
1 střední brambora
400 g zeleného hrášku
200 g mladého špenátu
1 l zeleninového vývaru
sůl
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a bramboru, přidáme hrášek, osmahneme, poté špenát, osmahneme, podlijeme vývarem, osolíme a krátce povaříme. Rozmixujeme a necháme vychladit anebo ponecháme v pokojové teplotě.
Do talíře vložíme porci lososového tataráku (viz níže), nalijeme polévku, ozdobíme marinovanou okurkou, snítkou kopru, podáváme s pečivem (pro inspiraci s brioškou – viz níže).
tatarák
300 g filetu čerstvého lososa
1 avokádo
1 šalotka
1 citron
100 g crème fraîche
maldonská sůl
mletý pepř
pažitka
Lososa, avokádo a šalotku nakrájíme na drobné kostičky, ochutíme citronovou šťávou (podle chuti i kůrou), crème fraîche, solí, mletým pepřem a nasekanou pažitkou.
okurka v martini
1 salátová okurka
4 cl Martini Extra Dry
1 citron
snítka kopru
Okurku oloupeme a škrabkou krájíme dlouhé plátky okurky, které marinujeme v martini s citronovou šťávou. Vkládáme do hráškového krému spolu se snítkou kopru.
brioška
20 g droždí
2 lžíce cukru
180 g másla
300 ml mléka
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
dýňová nebo jiná semínka
vejce na potření
Droždí rozmícháme s cukrem, když se rozpustí, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké tužší těsto.
Vytvoříme hladké kuličky, které vkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme 15 min kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C dozlatova.
Ohodnoťte tento recept: