Polévky

Hráškový krém s tatarákem z lososa, okurkou v martini a brioškou

Tento hráškový krém je ideální do sluncem prohřátých jarních dnů – podává se chlazený nebo v pokojové teplotě. Chuťově si bezvadně sedne s pikantně ochuceným lososem a osvěžující a křehkou marinovanou okurkou.

6-8 porcí

olivový olej
1 šalotka
1 střední brambora
400 g zeleného hrášku
200 g mladého špenátu
1 l zeleninového vývaru
sůl

Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku a bramboru, přidáme hrášek, osmahneme, poté špenát, osmahneme, podlijeme vývarem, osolíme a krátce povaříme. Rozmixujeme a necháme vychladit anebo ponecháme v pokojové teplotě.

Do talíře vložíme porci lososového tataráku (viz níže), nalijeme polévku, ozdobíme marinovanou okurkou, snítkou kopru, podáváme s pečivem (pro inspiraci s brioškou – viz níže).

tatarák

300 g filetu čerstvého lososa
1 avokádo
1 šalotka
1 citron
100 g crème fraîche
maldonská sůl
mletý pepř
pažitka

Lososa, avokádo a šalotku nakrájíme na drobné kostičky, ochutíme citronovou šťávou (podle chuti i kůrou), crème fraîche, solí, mletým pepřem a nasekanou pažitkou.

okurka v martini

1 salátová okurka
4 cl Martini Extra Dry
1 citron
snítka kopru

Okurku oloupeme a škrabkou krájíme dlouhé plátky okurky, které marinujeme v martini s citronovou šťávou. Vkládáme do hráškového krému spolu se snítkou kopru.

brioška

20 g droždí
2 lžíce cukru
180 g másla
300 ml mléka
500 g hladké mouky
2 lžičky soli
dýňová nebo jiná semínka
vejce na potření

Droždí rozmícháme s cukrem, když se rozpustí, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké tužší těsto.

Vytvoříme hladké kuličky, které vkládáme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vejcem, necháme 15 min kynout a pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl