Ryby a mořské plody

Fish and chips

Klasika rychlého občerstvení pocházející z druhé poloviny 19. století z Velké Británie. Pravda, příprava domácích hranolků je sice náročná, ale výsledná chuť stojí za vynaloženou námahu.

4-6 porcí

600 g tresky bílé
sůl
hladká mouka

těsto na obalení

0,5 hrnku hladké mouky
0,5 hrnku rýžové mouky
1 lžička zažívací sody
sodovka a 10° pivo podle potřeby
olej na smažení

Filet tresky nakrájíme na větší hranolky (špalíčky), osolíme a obalíme v hladké mouce.

Smícháme hladkou a rýžovou mouku se zažívací sodou a postupně přiléváme sodovku a pivo, až vytvoříme ideálně husté těsto, které se dobře chytne na rybu. Ihned vkládáme do vysoké vrstvy oleje a smažíme dozlatova. Necháme okapat na savém papíru.

hranolky

600 g brambor na hranolky (nebo typ C)
voda
ocet
sůl
1 l oleje

Oškrábané brambory nakrájíme na hranolky a zvolna je uvaříme v osolené vodě. Vaříme pod bodem varu, cca 85 °C na skus. Vyjmeme a osušíme.

Poté hranolky zvolna vaříme ve vyšší vrstvě oleje, cca 140 °C, 8-10 min. Poté scedíme a osušíme.

Na závěr hranolky usmažíme zprudka při 180 °C dozlatova.

tatarská omáčka

8 lžic majonézy
1 šalotka
2 malé kyselé okurky
1 lžíce dijonské hořčice
citronová kůra a šťáva
snítka plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl

Majonézu smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, okurkami, hořčicí, citronovou kůrou a šťávou, nasekanou petrželkou. Ochutíme pepřem a solí.

hrášek

300 g cukrového hrášku
30 g másla
sůl
mletý pepř

Hrášek spaříme, zchladíme, scedíme a rozmixujeme s máslem, ochutíme solí a pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl