Ryby a mořské plody

Sumec pošírovaný v uzeném másle s teplým kroupovým salátem a křenovou omáčkou

Delikatesa z českých luhů a hájů

4 porce

800 g filetu ze sumce
máslo (nejlépe uzené)
sůl

Sumce vydatně osolíme a pomocí hadříku nebo papírové utěrky stáhneme z kůže sliz.

Sumce naporcujeme, osolíme a opečeme na másle, pokud máme, přidáme i kousek uzeného másla. Pečeme pomalu, pozvolna.

Sumce servírujeme s křenovou omáčkou a kroupovým salátem (viz níže).

křenová omáčka

1 šalotka
přepuštěné máslo
vinný ocet Chardonnay
drůbeží vývar
33% smetana
smetanová křenová pasta
mletý bílý pepř
sůl
citronová šťáva

Na přepuštěném másle osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku, zastříkneme octem, krátce povaříme, zalijeme vývarem, opět povaříme a zredukujeme, vlijeme smetanu, křenovou pastu, ochutíme pepřem, solí a citronovou šťávou.

kroupový salát

300 g uvařených ječných krup
200 g směsi zeleniny – karotka, řapíkatý celer, petržel
1 šalotka
přepuštěné máslo
snítka tymiánu
snítka plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl

Zeleninu nakrájíme na drobné kostičky a opečeme ji na přepuštěném másle spolu se snítkou tymiánu, vmícháme kroupy, ochutíme mletým pepřem, solí a nasekanou petrželkou.

Ohodnoťte tento recept: 

0 hlasů

Další recepty Celý díl