Zeleninová jídla

Sójové ragú se zeleninou a houbami

Nahraďme občas živočišné maso tzv. „rostlinným masem“ ze sóji. Je cenově velmi přístupné, dobře se skladuje, dobře se s ním pracuje, a pokud vychytáme správné receptury, také výtečně chutná. Obohatíme tím svůj jídelníček, odlehčíme tělu. Kupujte jen to, které je označené GMO free – tzn., že produkt nebyl vypěstován z geneticky modifikovaných organizmů.

Vyzkoušejte níže uvedený recept. Jako přílohu doporučujeme rýži.

4 porce

100 g sójových kostek
zeleninový vývar

marináda
1 žloutek
1 lžíce oleje
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce octa ume nebo lžíce vinného octa a 2 špetky soli
1 lžička kari
2 lžičky solamylu (nebo maizeny, rýžové mouky)
2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru

olej na restování
1 malá chilli paprička
1 mrkev
1 červená paprika
½ brokolice
15 cm pórku
2 hrsti shitake nebo žampionů
400 ml kokosového krému
2 lžíce miso pasty
sůl

Sójové kostky povaříme 10 minut v osolené vodě nebo vývaru, scedíme a z kostek vymačkáme vodu.

Ingredience na marinádu smícháme v kaši, promícháme se sójovým masem a necháme alespoň půl hodiny odležet.

Do rozpáleného oleje vložíme drcenou papričku, zarestujeme, pak přidáme sój. maso, nakrájenou zeleninu a houby, vše orestujeme, nakonec přilijeme kokosový krém (2 lžíce dáme stranou) a krátce provaříme. Ve dvou lžících krému zamícháme 2 lžíce miso pasty, vmícháme a už nevaříme. Podle potřeby dochutíme ještě miso pastou či solí.

Ohodnoťte tento recept: 

22 hlasů

Další recepty Celý díl