Maso

Grilovaná vepřová panenka s pečenými rajčátky a bazalkovým karamelem

Pokrm má šmrnc a i z domácí kuchyňky přinese strávníkům noblesu luxusního restaurantu.

4 porce

800 g vepřové panenky
1 čerstvá feferonka
50 ml olivového oleje
600 g mini rajčátek na stopce
50 ml panenského olivového oleje
pepř
sůl

karamel

80 g cukru
100 ml vody
1 limetka
hrst lístků bazalky

Panenku očistíme a naložíme ji na hodinu do marinády z oleje, jemně sekané feferonky, pepře a soli.

Poté maso na pánvi ze všech stran opečeme, přiklopíme a velmi pozvolna dopékáme do požadovaného stupně propečení. Po dopečení nakrájíme.

V pánvi rozpustíme cukr na karamel, zalijeme vodou, přidáme šťávu z jedné limety a svaříme na medovou konzistenci. Přidáme nasekanou bazalku a necháme zchladnout.

Těsně před dokončením přípravy masa opečeme krátce na rozpáleném oleji mini rajčátka na stopce z obou stran, přiklopíme a ještě asi 2–3 minuty dopékáme přiklopené. Na závěr osolíme a opepříme.

Porci masa podáváme s větvičkou rajčátek a pokapeme bazalkovým karamelem.

Ohodnoťte tento recept: 

10 hlasů

Další recepty Celý díl