Maso

Chamin (čti chamín)

Chamin je pokrm známý od nejstarších dob. Chamin znamená hebrejsky teplý. Je to sobotní jídlo, které musí být připraveno již v pátek do západu slunka, poněvadž o šabatu platí zákaz rozdělávání ohně. Pak už se jen dopéká do druhého dne. V sobotu v poledne pak rodina, po návratu ze synagogy, usedne k svátečnímu stolu a hospodyně vytáhne z trouby ohromný hrnec plný dobrot, který od pátečního soumraku voněl celou domácností.

4 porce

5 brambor
150 ml olivového oleje
1/2 kg červených fazolí
2 stroužky česneku
4 porce husích stehen (nebo kuřecích, kachních)
1/2 kg pšenice
5 vajec
2 lžičky pálivé papriky
2 lžičky sladké papriky
1 lžička mletého koriandru
lžíce (i více) soli

Brambory oškrábeme a osmažíme je celé v oleji ve velkém hrnci ze všech stran dozlatova (díky tomu, že se utvoří na jejich povrchu krusta, se po dlouhou dobu přípravy nerozpadnou).

Poté k nim přidáme omyté suché fazole, celé stroužky česneku (vyznavači česneku mohou i celou paličku), opečeme, vložíme husí stehna, opět opečeme, podlijeme trochou vody, vložíme sáček s pšenicí (použijeme buď sáček na tlačenku nebo klasický sáček na pečení, který na několika místech propícháme), celá čerstvá vejce a zalijeme teplou vodou smíchanou s kořením a solí (cca 700 ml). Tekutina by měla být tak 2 cm nad povrchem všech surovin, podle potřeby ji tedy dolijeme.

Přivedeme k varu, necháme 20 minut vařit, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C. Při této teplotě pečeme do sobotního poledne.

Na oběd v sobotu servírujeme každou surovinu zvlášť na mísách, pšenici vyjmeme ze sáčku také do mísy.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl