Moučníky a cukroví

Koláč s kozím sýrem

Jean-Louis Ambaud spolu s mojí přítelkyní Adélou Sulkovou, dcerou známého českého malíře Svatopluka Sulka, dnes vlastní Auberge du Coustet v idylické vesničce Saint-Léger, v horách asi 80 km na sever od Nice v départementu Alpes Maritimes. Před pár lety jsme ji s účastníky symposií Baker’s Gustibus také navštívili, a tam nám se svou dcerou Chloé přichystali gastronomický oběd pro 40 osob. Dříve však bydleli v oblasti Poitou, která je proslavená kozími sýry. Při jedné návštěvě nám Jean-Louis připravil zapečený koláč s gratinovaným sýrem Chabichou a následující recept je moje variace, osvědčená již po celou řadu let, pro kterou používám kozí sýry u nás více dostupné. Voilà, la tarte au fromage de chèvre!

4 porce

500 g listového těsta
oříšek másla a lžíce mouky
4 rajčata
250 g rozdrobeného kozího tvarohu nebo brynzy

vinný dresink

lžička francouzské hořčice
100 ml bílého vína (nejlépe odrůdy Sauvignon)
lžíce balzamikového octa
3 lžíce olivového oleje
směs čerstvých bylinek
špetka soli
pepř

Nejprve si připravíme dresink - do lžičky francouzské hořčice přidáme 100 ml bílého vína a lžíci balzámového octa. Dále přimícháme 3 lžíce olivového oleje, nasekané čerstvé bylinky (směs petrželky, bazalky, majoránky, tymiánu, šalvěje, pažitky, kerblíku, estragonu, máty aj.), špetku soli a pepře, případně můžeme ochutit rozmačkaným stroužkem česneku a vše dobře zamícháme.

[Tip: Mně se osvědčilo připravit si zásobu dresinku do sklenice od zavařeniny se šroubovacím víčkem. Když potřebuji tak dresink jednoduše protřepu, použiji potřebné množství a zbytek uložím do lednice.]

V dresinku marinujeme na plátky nakrájená rajčata.

Formu na koláč nebo pizzu vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Listové těsto rozválíme, vyplníme jím dno formy a pečeme „naslepo“ zasypané fazolemi (těsto se tak zatíží a neudělá boule; pokud ano, tak je zlehka propíchněte) v dobře vyhřáté troubě asi 10 minut. 

Ze zpola upečeného těsta odstraníme fazole a klademe na něj rajčata i s dresinkem a nakonec vše ozdobíme sýrem. 

Koláč necháme zapéct dozlatova až bude sýr bublat. Podáváme jej jako teplý předkrm nebo s bramborem pečeným ve slupce a míchaným kadeřavým salátem frisée a lollo rosso.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl