Polévky

Španělská čočka

Tato hustá čočková polévka patří mezi pokrmy, které jsou (volně přeloženo) tzv. „na lžíci“ (jedná se především o vydatné pokrmy z luštěnin) a je typická pro celé Španělsko, servíruje se jako hlavní jídlo, po ní následuje už jen salát.

4 porce

250 g čočky
1 rajče
1 mrkev
1/2 červené a 1/2 zelené papriky
1 cibule
4 stroužky česneku i se slupkou
lžíce sladké mleté papriky
1 nožička klobásy chorizo
špetka mletého římského kmínu
sůl
2 střední brambory

Do hrnce vložíme čočku, celé rajče, celou mrkev, cibuli, česnek, chorizo, zalijeme vodou, přidáme mletou papriku, sůl a vaříme 20 minut, poté vyjmeme zeleninu a rozmixujeme ji. Vrátíme ji do polévky spolu s nakrájenými bramborami a vaříme dalších 20 minut. Ke konci vyjmeme chorizo a nakrájíme na kolečka. Tato polévka se tradičně podává v kameninové míse. Některé kuchařky přidávají do polévky během varu pár kapek octa.

Ohodnoťte tento recept: 

18 hlasů

Další recepty Celý díl