Sýry

Sýrové fondue a avokádový dip

Pokud hostíte společnost nebo máte čas na poklidnější večer a nehodláte strávit v kuchyni věčnost, je ideálním pohoštěním právě fondue. Na fondue je totiž bezvadné, že s ním je málo práce. Sýrové omáčky se dají pořídit již hotové, my však přinášíme jeden chutný recept. Pokud nemáte speciální servis na sýrové fondue, postačí vám vhodná keramická miska (kterou lze použít na elektrické i plynové hořáky, do trouby na zapékání) a rechaud, česky ohřívač. Přesně tak, jak to dělali kluci. Dobré je opatřit si jehly – napichovátka. A ještě pár zásadních informací o fondue:

Sýry se používají tučné a měkké, aby se dobře rozpouštěly a dobře se spojily s tekutinou. Víno (nebo pár kapek citrónu) se přidává nejen kvůli chuti, ale také kvůli kyselosti, která zaručí, aby sýr nehrudkoval. Solamyl se přidává podle potřeby, pokud je sýrová směs řídká ,a také proto, aby hmota zůstala dlouho vláčná. Teplota se udržuje těsně pod bodem varu. Dochutit můžete i pár kapkami pálenky.

4-6 porcí

200 g goudy
200 g ementálu
100 g žervé
100 ml podmáslí
100 ml zeleninového vývaru
100 ml bílého vína
stroužek česneku
muškátový oříšek
1/2-1 lžička solamylu

avokádový dip

1 avokádo
2 lžíce citrónové šťávy
100 g zakysané smetany
snítka sekané petrželky
stroužek česneku
pepř
sůl

400 g chřestu
400 g cherry rajčátek
300 g uvařených bramborových noků
1 bageta

V keramické míse nebo v nádobě na sýrové fondue rozpustíme máslo, nastrouháme sýry, necháme roztavit, zalijeme podmáslím, zeleninovým vývarem, vínem a za stálého míchání necháme dobře spojit.

Solamyl rozmícháme v trošce (50 ml) studeného vývaru a vmícháme do sýrové směsi, dochutíme muškátovým oříškem a česnekem. Konzistence má být polotekutá, sýr se musí kousky zeleninky dobře nabrat a ulpět na povrchu, nesmí stékat.

Avokádo rozpůlíme a vyloupneme pecku, oloupeme, pokapeme citronem a společně se zakysanou smetanou, česnekem, petrželkou, solí a pepřem rozmixujeme v kuchyňském kutru. Chřest zbavíme dřevnatých konců (ohneme-li jednotlivé stonky, zlomí se nám v místě, kde končí dřevnaté konce), stonky oškrábeme a vaříme dvě minuty ve vodě ochucené citrónovou šťávou a solí, poté ihned zprudka zchladíme a necháme okapat. Bramborové noky uvaříme podle návodu. Bagetu nakrájíme na kousky a vše společně s chřestem a mini tomaty dáme do mističek.

Zeleninu s těstovinami napichujeme na jehly a namáčíme do sýrové omáčky nebo do avokádového dipu. Použít můžeme i hrušky, hroznové víno, sušené plody, šunku, řapíky celeru apod.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl