Maso

Jelítka kroupová a žemlová

1200 g vařeného vepřového masa (z hlavy, plece, droby)
120 g škvarků
400 g vařených krup nebo žemle
400 g vepřové krve
200 ml vývaru z masa
1 na kostičky nakrájená a dorůžova osmažená cibule
pro chuť trochu prejtu z jitrnic
majoránka
pepř
sůl

Křehčí a měkčí části masa nasekáme kolíbacím nožem na hrubší kostičky, ostatní maso spolu se škvarky umeleme na masovém strojku. Do větší nádoby vložíme ječné kroupy, přidáme scezenou krev, promícháme, přidáme masité suroviny a vývar z masa (u žemlových jelítek postupujeme obdobně, jen žemli nakrájíme na menší kostičky a přelijeme scezenou krví a jakmile jí nasákne, smícháme s masem) a dobře promísíme s kořením, plníme do střívek, vaříme (táhneme při 90 °C) ve vývaru stejně jako jitrnice cca 10–15 minut. Zda jsou jelítka dostatečně provařená, poznáme, když při jejich propíchnutí špejlí není špejle krvavě zbarvena a z jelítka nevytéká krvavě zbarvená šťáva.

Jelítka zchladíme ve studené vodě, rozložíme a necháme ztuhnout. Pro podávání je opékáme na sádle po obou stranách.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl