Ryby a mořské plody

Pošírovaná treska s česnekovo-petrželkovým máslem a pečenou kořenovou zeleninou

Lahůdka, kterou byste měli ochutnat. Jemné bílé maso tresky skvěle souzní se všemi doplňky. Lehce stravitelné, přitom vydatné.

4 porce

600 g bílé tresky
200 ml bílého vína
300 ml vody
2 lžíce olivového oleje
4 bobkové listy
snítka petrželky
sůl (nejlépe maldonská)

Do kastrolu nalijeme víno, vodu, olivový olej, přidáme bobkové listy, snítku petrželky a osolíme. Rybí várku chvilku zavaříme, aby koření pustilo vůni, vložíme porce tresky a přiklopené táhneme těsně pod bodem varu, až je treska hotová.

Hotovou tresku vyjmeme, necháme okapat, osolíme maldonskou solí, přelijeme česnekovým máslem, posypeme strouhankou s dýňovým semínkem a doplníme zeleninou (viz níže).

Česnekovo-petrželkové máslo

120 g másla
2 stroužky česneku
1 snítka plocholisté petrželky
1 lžička celého růžového pepře
špetka soli

Máslo přepustíme, vmícháme růžový pepř, nasekaný česnek a petrželku, trochu soli.

Na posypání

30 g panko strouhanky
30 g dýňových semínek

Dýňové semínko opražíme nasucho, přidáme strouhanku, opražíme a odstavíme.

Pečená kořenová zelenina

3 mrkve
2 petržele
½ malého celeru
2 lžičky kari
olivový olej
sůl

Zeleninu nakrájíme na větší kostky, osolíme, ochutíme kari a olivovým olejem a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve vyhřáté troubě na 200 °C dozlatova.

Pošírovaná treska s česnekovo-petrželkovým máslem a pečenou kořenovou zeleninou