Maso

Vepřová panenka v mandlovo-bylinkové krustě, kaštanové pyré a šafránová červená řepa

Výtečné sváteční jídlo! Doporučujeme následující načasování přípravy: 1. Příprava kaštanového pyré a současně redukujeme smetanu na omáčku, uchováme teplé, 2. opečení panenky, vložení do trouby, během pečení nakrájení a opečení červené řepy, 3. kompletace a servis. Přejeme dobrou chuť!

800 g vepřové panenky
4 lžíce olivového oleje
100 g mletých mandlí
snítka tymiánu
snítka petrželky
snítka oregana
1 lžíce lanýžového oleje
čerstvě mletý pepř
maldonská sůl

Kaštanové pyré

600 g loupaných kaštanů
200 ml bílého vína
200 ml vody
4 lžíce medu
sůl

Červená řepa

2 menší vařené červené řepy
40 g másla
špetka šafránu
mletý pepř
sůl

Omáčka

200 ml 33% smetany
sůl

Panenku očistíme, opepříme a potřeme olivovým olejem. Na pánvi ji opečeme ze všech stran, zprudka a krátce a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme asi 10 minut dorůžova. Poté vyjmeme a nakrájíme na válečky široké asi 4 cm.

Mandle na sucho opražíme a ještě horké smícháme se sekanými bylinkami a lanýžovým olejem. V této směsi obalíme hotové válečky panenky.

Kaštany vložíme do hrnce a zalijeme vodou a vínem. Vaříme doměkka. Osolíme, opepříme a rozmixujeme. Na závěr vmícháme med.

Řepu nakrájíme na osminky a orestujeme na másle společně s šafránem. Osolíme a opepříme.

Smetanu nalijeme do rendlíku a svaříme na ⅓ množství, trochu osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl