Zeleninová jídla

Pyré z kořenové zeleniny zapečené s bylinkovým bešamelem a tempehem

Vegetariánský vydatný pokrm, který chutná jak teplý, tak studený.

4 porce

Pyré

400 g mrkve
200 g celeru
200 g petržele
100 g másla
1 l vody
lžička fenyklu
sůl
muškátový květ
4 žloutky

Bešamel

30 g hladké mouky
50 g másla
0,5 l mléka
snítka tymiánu, rozmarýnu, oregana a bazalky
4 bobkové listy
4 kuličky nového koření
sůl
200 g uzeného tempehu
50 g parmezánu
máslo nebo olej na vymazání formy

Zeleninu nakrájíme na kostky a vložíme do vody společně se solí a fenyklovým semínkem.

Uvaříme doměkka, scedíme, přidáme máslo a rozmixujeme.

Necháme lehce zchladnout a vmícháme muškátový květ, žloutky a případně dosolíme.

Příprav bešamelu: Z másla a mouky připravíme jíšku, zalijeme mlékem, rozmícháme, přidáme koření a sůl. Pozvolna vaříme asi 20 minut. Na závěr přidáme nasekané bylinky. Za občasného míchání necháme vychladit na pokojovou teplotu.

Pyré vložíme do cukrářského sáčku bez špičky a do vymazaného pekáče nastříkáme pyré do pruhů. Jak je silný pruh, takový uděláme rozestup. Volné místo vyplníme bešamelem buď pomocí sáčku nebo lžící.

Poklademe tenkými plátky tempehu, posypeme nalámaným nebo nahrubo nastrouhaným parmezánem.

Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 10 minut, poté na dalších 10 minut zvýšíme příkon na 180 °C.

Můžeme podávat hned, ale je možné nechat vychladnout, poté krájet porce, které ohřejeme v troubě.

Ohodnoťte tento recept: 

17 hlasů

Další recepty Celý díl