Maso

Štocká zabijačková paštika

Je skvělá, voní po koření a v časovém presu je příjemné mít železnou zásobu v lednici. Zakrojíte, namažete na chleba, zakousnete kyselou křupavou okurkou a nic vám neschází...

3 zavařovací sklenice

do 3 zavařovacích sklenic
500 g vepřových jater
1000 g vepřové plece
2 vejce
1 + 2 cibule
10 stroužků česneku
1 lžíce sádla
mletá skořice
muškátový oříšek i květ
sůl
pepř mletý

1. Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160 °C asi ½ hodiny jen tak „na půl“.

2. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem.

3. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme.

4. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát semeleme.

5. Smícháme s ostatními namletými surovinami, přidáme výpek z masa, vejce, koření a důkladně šlehačem rozmícháme.

6. Přendáme do sklenic, hladinku paštiky poklademe lžící sádla, očistíme okraje a zavíčkujeme a při 85 °C sterilujeme cca 1 hodinu. Poté necháme pomalu vychladnout. Tento druh paštiky díky sterilaci vydrží proti předešlým delší dobu.

Ohodnoťte tento recept: 

80 hlasů

Další recepty Celý díl