Makové peciválky se sirobem
Tradiční vánoční specialita z Královéhradeckého kraje, kterou s kluky přijela připravit paní Oldřiška Foffová z Hořic.
½ kostky droždí
100 g cukru
asi ¼ l mléka
100 g másla
1 vejce
1 žloutek
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli
Maková náplň
250 g mletého máku
¼ l mléka
¼ l vody
140 g cukru
1 vanilkový cukr
vanilkový lusk
citronová kůra
mletý hřebíček
rozinky
Na podávání
máslo
řepný sirob
Droždí smícháme s cukrem a do vzniklé kašičky vmícháme vlažné mléko s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem, obě mouky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme 1 hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Jemně mletý mák vsypeme do smíchané vody s mlékem, přidáme vanilkový a krupicový cukr, obsah vanilkového lusku, citronovou kůru, mletý hřebíček a necháme přejít varem.
Těsto rozdělíme na malé dílky, které plníme mákem, do každé přidáme jednu rozinku a dobře utáhneme. Klademe na plech dostatečně od sebe a necháme ještě ½ hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.
Ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu.
Když nepodáváme peciválky ihned po upečení, uchováme je v lednici a před podáváním je nad párou ohřejeme.
Přepustíme máslo, přidáme sirob, necháme přejít varem a přeléváme jím horké peciválky.
Ohodnoťte tento recept: