Moučníky a cukroví

Makové peciválky se sirobem

Tradiční vánoční specialita z Královéhradeckého kraje, kterou s kluky přijela připravit paní Oldřiška Foffová z Hořic.

½ kostky droždí
100 g cukru
asi ¼ l mléka
100 g másla
1 vejce
1 žloutek
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
špetka soli

Maková náplň

250 g mletého máku
¼ l mléka
¼ l vody
140 g cukru
1 vanilkový cukr
vanilkový lusk
citronová kůra
mletý hřebíček
rozinky

Na podávání

máslo
řepný sirob

Droždí smícháme s cukrem a do vzniklé kašičky vmícháme vlažné mléko s rozpuštěným máslem, vejce se žloutkem, obě mouky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které zakryté necháme 1 hodinu kynout, během kynutí promísíme.

Jemně mletý mák vsypeme do smíchané vody s mlékem, přidáme vanilkový a krupicový cukr, obsah vanilkového lusku, citronovou kůru, mletý hřebíček a necháme přejít varem.

Těsto rozdělíme na malé dílky, které plníme mákem, do každé přidáme jednu rozinku a dobře utáhneme. Klademe na plech dostatečně od sebe a necháme ještě ½ hodiny kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě při 220 °C dozlatova.

Ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem se lžičkou rumu.

Když nepodáváme peciválky ihned po upečení, uchováme je v lednici a před podáváním je nad párou ohřejeme.

Přepustíme máslo, přidáme sirob, necháme přejít varem a přeléváme jím horké peciválky.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl