Moučníky a cukroví

Medovník z hrnečku

Tento vynikající medovník pochází z židovské kuchyně. Je tradičním moučníkem východoevropských Židů, podává se hlavně na svátek Roš ha-šana (letos 23. a 24. 9. 2006) jako symbol dobrého a sladkého nového roku, potom při slavnostních příležitostech - narozeninách, křtinách, zásnubách, svatbách. Je dobrý, hutný a sladký, dobře se v něm prosadí pro nás exoticky voňavá kandovaná pomerančová kůra. Vydrží dlouho vláčný a hlavně, je to úžasný a hodnotný donátor energie!

1 hrnek silné instantní kávy (300 ml)
1 hrnek medu
3 vejce
1 hrnek hnědého cukru
5 lžic oleje
3 hrnky hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky nastrouhaného muškátového oříšku
½ lžičky mletého zázvoru
1 hrnek vlašských ořechů
1 hrnek rozinek
3 lžíce kandované citrónové nebo pomerančové kůry

1. Na pánvi rozehřejeme v určeném množství kávy med a cukr, necháme přejít varem a odstavíme.

2. V míse rozšleháme vejce a za stálého šlehání přiléváme olej. Postupně přidáme i mouku smíchanou s jedlou sodou, kávový rozvar, koření, ořechy, rozinky a kandovonou kůru.

3. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy (menší vyšší pekáček), pečeme asi 45 minut. Podáváme až druhý den.

Ohodnoťte tento recept: 

47 hlasů

Další recepty Celý díl