Moučníky a cukroví

Švestkové cihly

Co si představit pod švestkovou cihlou? Vděčná tradiční buchta z kynutého těsta s lahodnou náplní švestek a máku.

Kynuté těsto

20 g droždí
120 g krupicového cukru
40 g vanilkového cukru
250 ml mléka
40 ml rumu
60 g sádla
1 vejce
1 žloutek
½ lžičky soli
500 g hladké mouky

1 vejce na potření těsta

Náplň

švestky
krupicový cukr
mletý mák

Na potření po upečení

máslo s rumem

Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme rum, rozpuštěné vlažné sádlo, vejce a žloutek, sůl, zamícháme, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Zakryté utěrkou necháme asi hodinu kynout, během kynutí promísíme.

Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každý rozválíme, naplníme rozpůlenými švestkami, posypeme cukrem a mákem, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme do tvaru cihliček. Vkládáme do pekáče vymazaného sádlem, potíráme i všechny strany buchet. Pečme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova. Po upečení ještě horké buchty potřeme přepuštěným máslem s troškou rumu.

Ohodnoťte tento recept: 

34 hlasů

Další recepty Celý díl