Švestkové cihly
Co si představit pod švestkovou cihlou? Vděčná tradiční buchta z kynutého těsta s lahodnou náplní švestek a máku.
Kynuté těsto
20 g droždí
120 g krupicového cukru
40 g vanilkového cukru
250 ml mléka
40 ml rumu
60 g sádla
1 vejce
1 žloutek
½ lžičky soli
500 g hladké mouky1 vejce na potření těsta
Náplň
švestky
krupicový cukr
mletý mák
Na potření po upečení
máslo s rumem
Droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem, přidáme rum, rozpuštěné vlažné sádlo, vejce a žloutek, sůl, zamícháme, přidáme mouku a vypracujeme hladké těsto. Zakryté utěrkou necháme asi hodinu kynout, během kynutí promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na tři díly, každý rozválíme, naplníme rozpůlenými švestkami, posypeme cukrem a mákem, kraje potřeme rozšlehaným vejcem a zabalíme do tvaru cihliček. Vkládáme do pekáče vymazaného sádlem, potíráme i všechny strany buchet. Pečme ve vyhřáté troubě při 170 °C dozlatova. Po upečení ještě horké buchty potřeme přepuštěným máslem s troškou rumu.
Ohodnoťte tento recept: