Pečený losos v řase Nori se salsou a marinovanou zeleninou
Inspirujme se moderně pojatou úpravou lososa. Výborný nápad, který zvládne i kuchař začátečník a určitě uchvátí všechny strávníky.
Losos v řase Nori
filet lososa bez kůže
řasa Nori
sůl
mletý pepř
citronová kůra
Filet lososa bez kůže podélně rozřízneme a použijeme hřbetní část.
Filet položíme na řasu Nori, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry.
Kraje řasy potřeme zlehka vodou, rybu zabalíme, nakrájíme na porce a pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut při 47 °C.
Salsa z jablka a řapíkatého celeru
zelené jablko
stonek řapíkatého celeru
citronová šťáva
kopr
Jablko i celer nakrájíme na maličké kostičky, zakápneme citronovou šťávou a vmícháme nasekaný kopr.
Marinovaná vařená červená řepa a okurka
vařená červená řepa
salátová okurka
Špalíčky či jiné libovolné tvary z řepy a okurky marinujeme v níže uvedeném dresinku. Každou zeleninu marinujeme zvlášť.
Dresink
vinný ocet
cukr
voda
Aioli
cca 500 ml panenského olivového oleje
4 žloutky
1 stroužek česneku
2 lžičky dijonské hořčice
střik vinného octa
rozmačkaná vařená brambora
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do hmoždíře (nebo mixeru), přidáme dijonskou hořčici, kapku vinného octa, nakrájený stroužek česneku, drtíme a postupně přiléváme olivový olej, tloučkem mícháme až do zhoustnutí. Na závěr vmícháme rozmícháme či vmixujeme vařenou bramboru.
Křenová smetana
Smetanu smícháme s nastrouhaným křenem, solí, pepřem a citronovou šťávou.
Servírujeme pečeného studeného lososa, marinovanou okurku a řepu, salsu, zakysanou smetanu, aioli a pečivo, např. semínkové keksy.
Ohodnoťte tento recept: