Ryby a mořské plody

Pečený losos v řase Nori se salsou a marinovanou zeleninou

Inspirujme se moderně pojatou úpravou lososa. Výborný nápad, který zvládne i kuchař začátečník a určitě uchvátí všechny strávníky.

Losos v řase Nori

filet lososa bez kůže
řasa Nori
sůl
mletý pepř
citronová kůra

Filet lososa bez kůže podélně rozřízneme a použijeme hřbetní část.

Filet položíme na řasu Nori, osolíme, opepříme, přidáme trochu citronové kůry.

Kraje řasy potřeme zlehka vodou, rybu zabalíme, nakrájíme na porce a pečeme ve vyhřáté troubě 25 minut při 47 °C.

Salsa z jablka a řapíkatého celeru

zelené jablko
stonek řapíkatého celeru
citronová šťáva
kopr

Jablko i celer nakrájíme na maličké kostičky, zakápneme citronovou šťávou a vmícháme nasekaný kopr.

Marinovaná vařená červená řepa a okurka

vařená červená řepa
salátová okurka

Špalíčky či jiné libovolné tvary z řepy a okurky marinujeme v níže uvedeném dresinku. Každou zeleninu marinujeme zvlášť.

Dresink

vinný ocet

cukr

voda

Aioli

cca 500 ml panenského olivového oleje
4 žloutky
1 stroužek česneku
2 lžičky dijonské hořčice
střik vinného octa
rozmačkaná vařená brambora

Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vložíme do hmoždíře (nebo mixeru), přidáme dijonskou hořčici, kapku vinného octa, nakrájený stroužek česneku, drtíme a postupně přiléváme olivový olej, tloučkem mícháme až do zhoustnutí. Na závěr vmícháme rozmícháme či vmixujeme vařenou bramboru.

Křenová smetana

Smetanu smícháme s nastrouhaným křenem, solí, pepřem a citronovou šťávou.

Servírujeme pečeného studeného lososa, marinovanou okurku a řepu, salsu, zakysanou smetanu, aioli a pečivo, např. semínkové keksy.

Ohodnoťte tento recept: 

15 hlasů

Další recepty Celý díl