Maso

Pečená vepřová játra na šalvěji s plněnou cibulí

Šalvěj velmi vhodně doprovází chuť jater, játra zas bezvadně doprovází pečená cibule.

4 porce

700 g vepřových jater
slunečnicový olej
8 lístků šalvěje
mletý pepř
sůl

Očistěná játra nakrájíme na plátky. Šalvěj nasekáme a smícháme s čerstvě mletým pepřem a olejem. Do bylinkové marinády vložíme játra, promícháme a necháme v chladu odležet alespoň půl hodiny. Poté opékáme na oleji z obou stran, na závěr osolíme.

Plněné cibule

100 g uzeného špeku
1 větší hruška
1 menší cibulka
4 větší bílé cibule
2 vařené brambory ve slupce
petrželka
mletý pepř
sůl
bílé víno
hvězdička badyánu

Ze čtyř větších cibulí odkrojíme špičku, kterou ponecháme stranou a použijeme ji jako pokličku. Spodní část u kořene také mírně zkrojíme, aby cibule dobře stály. Vnitřky cibulí vydlabeme (vykrojíme malým zaobleným nožíkem) a nakrájíme je nadrobno.

Špek, hrušku i menší cibulku nakrájíme na kostičky. Špek vypečeme, přidáme hrušky, všechnu cibuli, nasekanou petrželku, oloupané a rozmačkané brambory, opečeme a ochutíme pepřem, solí, zakápneme vínem a dobře promícháme a odstavíme.

Vydlabané cibule plníme náplní, vždy přiklopíme „cibulovou pokličkou“. Plněné cibule přendáme do vyššího pekáče, podlijeme vínem, přidáme badyán a zvolna dusíme 30−40 minut.

Porci jater na talíři doplníme cibulí a přelijeme vypečenou šťávou.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl