Maso

Plzeňský karbonát

Roštěnec dušený s trochou plzeňského piva se v doprovodu bohatého zdobení na českých stolech pyšnil světovou úrovní.

4 porce

800 g nízkého roštěnce s tukovou vrstvou
sůl
mletý zázvor
mletá sladká paprika
150 ml 12° piva
olej
sádlo
400 g cibule
100 g rajského protlaku
hovězí vývar

příloha

bramborová kaše

na podávání

4 rajčata
4 žampiony
4 koktejlové párečky
lyonská cibule

Maso nakrájíme na 200g plátky, které na několika místech nařízneme, z jedné strany naklepeme, lehce osolíme, poprášíme mletým zázvorem a mletou paprikou. Pokapeme pivem, olejem, vetřeme do masa a v lednici necháme alespoň 4 hodiny odležet.

Na rozpálené pánvi na oleji maso zprudka opečeme, nejdříve naklepanou stranou, jakmile se „zatáhne“, otočíme, vyjmeme a ponecháme stranou.

Výpek po mase zalijeme horkou vodou, odvaříme a uchováme.

V kastrolu rozehřejeme sádlo a opečeme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova, zarestujeme rajský protlak, mletou sladkou papriku, zalijeme hovězím vývarem, výpekem, vložíme roštěnky, přilijeme pivo, přiklopíme a dusíme doměkka, cca 1−1,5 hodiny.

Porci masa podáváme s bramborovou kaší, omáčkou, zdobíme žampiony, rajčaty, lyonskou cibulí (úprava viz níže) a opečenými masovými párečky.

Tomatové concasse Expo 58

Z rajčátek odstraníme „bubáka“ po stopce, slupku na špičce zlehka nařízneme do křížku. Takto připravená rajčátka vložíme do vroucí vody asi na 20 vteřin, vyjmeme, ihned vložíme do studené vody (nejlépe s ledem). Rajčata rozpůlíme, pomocí prstů vymáčkneme semínka. Půlky rajčátek vložíme do utěrky a dobře utáhneme. Tímto způsobem vytvoříme pěkné kuličky.

Žampiony

Žampiony oloupeme, případně ozdobně vykrájíme, vložíme do vroucí vody s citronovou šťávou, povaříme 2−3 minuty a zchladíme.

Lyonská cibule

Cibuli nakrájíme najemno na půlkolečka, vložíme do trochy vařící vody (cibule není celá ponořená), zalijeme bílým vínem, osolíme, zakryjeme poklicí a podusíme na skus.

Ohodnoťte tento recept: 

19 hlasů

Další recepty Celý díl