Ryby a mořské plody

Pstruh Meunière

Pstruh, zlehka obalený v osolené mouce, opečený na přepuštěném másle, doplněný po bílém vínku navinulou omáčkou, doplněný mladými petrželkovými brambůrky – co víc si přát?

2−4 porce

2 pstruzi
hladká mouka
sůl
přepuštěné máslo
2 šalotky
150 ml bílého vína
1 citron
petrželka

příloha

vařené brambůrky
petrželka
máslo

Z očištěných, šupinek zbavených pstruhů zkrojíme filety. Kostru a odřezky použijeme na rybí vývar.

Filety obalíme v mouce smíchané se solí, mouku oklepneme a filátka pozvolna opékáme na přepuštěném másle* z obou stran. Pečeme nejprve kůží dolů. Rybu vyjmeme na savý papír.

Do máslového výpeku po rybě ihned vložíme nadrobno nasekanou šalotku a krátce zpěníme, pouze dosklovata, zalijeme vínem a zredukujeme.

Pstruha podáváme přelitého omáčkou, doplníme kouskem citronu, petrželky, jako přílohu doporučujeme vařené brambůrky opečené na másle s petrželkou.

* Máslo (82 % tuku) pozvolna zahříváme, odebíráme tvořící se pěnu. Když je máslo zlatavě čiré a na dně se začnou tvořit malé hnědé tečky, odstavíme a slijeme přes plátýnko do jiné nádoby. Takto získáme čistý, oříškově vonící tuk.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl