Moučníky a cukroví

Scones s rebarborovým kompotem

Vdolky

450 g hladké mouky
50 g vanilkového pudinku s pravou vanilkou
50 g třtinového cukru
110 g másla
150 g mléka
150 g podmáslí
30 g prášku do pečiva
5 g sušeného zázvoru

Rebarborový kompot

1 kg čerstvé rebarbory
120 g cukru krupice
1 vanilkový lusk (prázdný)
2 bobkové listy

Dokončení

250 g zakysané smetany
vnitřek vanilkového lusku

Rebarboru si nakrájíme na kostky/špalíčky a vložíme do pekáčku. Zasypeme cukrem, přidáme vyprázdněný vanilkový lusk a bobkové listy. Přikryjeme pečícím papírem a dáme do trouby na 150 stupňů na 20–25 minut.

Obsah vanilkového lusku vsypeme do zakysané smetany a promícháme. Suché ingredience na těsto a máslo zpracujeme do drobenky, nakonec přilijeme mléko a podmáslí a zapracujeme do těsta. Necháme 5 minut vydechnout.

Vál si podsypeme moukou a těsto vyválíme na vyšší plát (asi 2 cm). Vykrajujeme kolečka o průměru cca 5 cm. Klademe na plech s pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15–20 minut na 160 stupňů (horní a spodní pečení). Vyzkoušíme špejlí. Necháme je vychladnout, rozkrojíme, bohatě namažeme zakysanou smetanou a poklademe rebarborovým kompotem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl