Polévky

Kaldoun

skelet a kosti z kachny
3 mrkve
2 petržele i s natí
300 g celeru
2 cibule i se slupkou
kousek řapíkatého celeru
lžíce sádla
lžička celého pepře
lžička nového koření
3 bobkové listy
sůl
2 lžíce másla
6 lžic hladké mouky
muškátový oříšek podle chuti
olivový olej na smažení
mletý pepř
snítka čerstvého tymiánu
400 g kachních jater

Na dokončení

100 g zakysané smetany

Kachnu rozporcujeme a skelet a kosti použijeme na vývar. Zeleninu si nakrájíme na větší kusy a osmahneme ve velkém hrnci na sádle (pouze nať z petržele nerestujeme). Po pár minutách přidáme i kosti a skelet z kachny. Krátce společně orestujeme a zalijeme vodou. Poté přidáme nať z petržele. Nasypeme koření, osolíme a vaříme alespoň 2 hodiny. Poté vývar scedíme. Zeleninu i maso si necháme stranou.

V druhém hrnci rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a metličkou rozmícháme v hladkou jíšku. Poté přilijeme přecezený vývar a přidáme zeleninu i maso (bez kostí). Necháme společně asi 10–15 minut provařit. Nakonec osolíme, přistrouháme muškátový oříšek a vše společně rozmixujeme.

Játra očistíme, opepříme a posypeme čerstvým tymiánem a zprudka opečeme na olivovém oleji z každé strany 3 minuty.

Polévku servírujeme se zakysanou smetanou a přidáme restovaná kachní játra rovnou z pánve.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl