Maso

Šunka v petrželi

1 kg uzené vepřové plece
4 vepřové nožičky
4 mrkve
1 řapíkatý celer
2 cibule
5 stroužků česneku
6 bobkových listů
6 kuliček celého pepře
6 kuliček nového koření
hrstka hřebíčku
400 ml bílého vína
2 lžíce dijonské hořčice
200 g nasekané plocholisté petržele

Na dozdobení

nakládaná zelenina
kyselé okurky
klíčky ředkvičky
chléb

Vepřové nožičky vložíme do vařící vody. Necháme přejít varem a vodu slijeme. Uzenou vepřovou plec, nožičky, mrkev, celer a koření vložíme do hrnce a zalijeme studenou vodou a bílým vínem.

Nesolíme. Vaříme tak dlouho, až z nožiček můžeme snadno vyndat kosti. Nejméně 3 hodiny. Maso a nožičky vyndáme, vývar scedíme a zredukujeme na cca 0,5 litru. Přidáme stroužky česneku, rozkrojenou cibuli, dijonskou hořčici a semleté maso z obraných nožiček. Znovu vše krátce povaříme a scedíme.

Maso natrháme na menší kousky. Do formy vrstvíme silný vepřový vývar, nasekanou petrželku a kousky masa. Vše necháme nejlépe do druhého dne zatuhnout. Podáváme s nakládanou zeleninou, pečivem a dozdobíme klíčky ředkvičky.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl