Moučníky a cukroví

Záhořský závin (zagorski strukli)

Výtečný závin z taženého těsta, jehož postup přípravy doporučujeme zhlédnout na obrazovce. Zkušená kuchařka Višnja názorně ukáže, jak si s těstem poradit, přestože jsme jej ještě nikdy nepekli. Závin se může připravit ve sladké i slané verzi s tvarohem, také s mákem a třeba i s višněmi.

500 g hladké mouky
1 lžička soli
1 vejce
0,5 dl slunečnicového oleje
cca 2 dl teplé vody

Náplň

500 g tučného měkkého tvarohu
sůl
1 vejce
6 lžic zakysané smetany

2,5 dl zakysané smetany na zalití

Z mouky, soli, vejce, oleje a teplé vody vymícháme v míse pomocí ruky těsto. Poté ho přendáme na stůl a zpracujeme měkké vláčné těsto, které vložíme do olejem vymazané mísy. Olejem potřeme těsto i svrchu a necháme přikryté utěrkou půl hodiny odležet.

Na stůl rozprostřeme plátno či starý ubrus, pomoučíme ho a těsto na něm rozválíme. Poté těsto pomocí rukou vytahujeme do velkého plátu. Na kraj těsta poklademe tvarohovou náplň, kterou jsme si připravili smícháním tvarohu, soli, vejce a zakysané smetany.

Pomocí ubrusu zarolujeme dlouhý závin, který nejprve pomocí hřbetu ruky rozdělíme na cca 15cm kusy, poté nakrájíme a natěsno naskládáme do pekáčku vymaštěného slunečnicovým olejem.

Strukli pokryjeme zakysanou smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Ohodnoťte tento recept: 

32 hlasů

Další recepty Celý díl