Maso

Teplá hovězí šunka s křenovou omáčkou, jemným knedlíkem a růžovým pepřem

400 g Sloupnické šunky vcelku
80 g másla
4 lžíce hladké mouky
1 ks menší cibule
500 ml hovězího vývaru
100 ml smetany 33%
60 g čerstvě strouhaného křenu
sůl
2 stroužky česneku
1 lžíci cukru krupice
šťávu z půlky citronu

Jemný knedlík

1 ks chlebíčkové veky
svazek pažitky
2 vejce
¼ lžičky muškátového květu
sůl
1 dcl mléka
růžový pepř

Cibuli nakrájíme najemno. V hrnci rozpustíme 2/3 másla a vložíme cibuli, necháme zesklovatět a přisypeme mouku, zarestujeme a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme 15 minut. Přilijeme smetanu, přidáme rozmáčknutý česnek, osolíme a vaříme ještě pět minut. Přidáme najemno strouhaný křen, cukr, šťávu z citronu a jen necháme přejít varem.

Z veky okrájíme kůrku a nakrájíme ji na kostky. Přendáme do mísy a zalijeme mlékem. Přidáme žloutky, sekanou pažitku, sůl a muškátový květ. Promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který opatrně vmícháme do směsi. Pomocí potravinářské fólie vytvarujeme knedlíky. Dobře zabalíme a vaříme ve vodě nebo v páře asi 20 minut.

Šunku nakrájíme na silnější plátky a prohřejeme ji v pánvi se zbytkem másla. Na závěr posypeme růžovým pepřem.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl