Luštěniny a obilovinyZeleninová jídla

Špenátové lívance s jahelnou majonézou

150 g čerstvého špenátu
150 g vařených jáhel
200 – 250 ml rostlinného neslazeného mléka
2 vejce
150 g pohankové mouky
5 g kypřícího prášku
2 – 3 drcené stroužky česneku
sůl a bílý pepř dle chuti

Na oba recepty si připravíme jáhly: 100 g jáhel v sítku pořádně propláchneme 3x horkou vodou a uvaříme v trojnásobném množství vody s rozdrobenou kostkou rostlinného bujónu do změknutí, trvá to cca 10 – 15 minut. Pokud se voda vyvaří, znovu lehce podlijeme 5 lžícemi vody a dovaříme. Měli bychom získat cca 300 g vařených jáhel.

Špenát spaříme na cedníku horkou vodou do zavadnutí, pak vložíme do ledové vody a necháme okapat. Poté špenát posekáme na menší kousky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Špenát smícháme se žloutky, rostlinným mlékem (přiléváme podle konzistence těsta, které by mělo být husté jako klasické lívancové těsto), kořením, jáhlami a moukou, přidáme kypřící prášek a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků a utřený česnek.

Z těsta tvarujeme placičky o velkosti lívanců a smažíme na oleji z obou stran do zlatova. Lívance můžeme podávat samostatně s jahelnou majonézou nebo např. jako přílohu k bramborům a hlávkovému salátu.

Jahelná majonéza

150 g vařených jáhel
7 lžic řepkového oleje
1 lžička worcestrové omáčky
1 lžíce citronové šťávy
80 – 100 ml rostlinné smetany
hrst čerstvé posekané pažitky
sůl a pepř

Jáhly rozmixujeme s olejem, solí, pepřem, worcestrovou omáčkou a citronovou šťávou. Pomalu přiléváme a zašleháváme rostlinnou smetanu. Na závěr vmícháme (nemixujeme) nasekanou pažitku.

TIP: Do takto připravené majonézy můžeme přidat jiné posekané bylinky, lžíci sójové či Tamari omáčky bez lepku, nasekané kapary, sardelky, hořčici či jinak ji dochutit a používat jako tatarskou omáčku.

Ohodnoťte tento recept: 

1 hlasů

Další recepty Celý díl