Zeleninová jídla

Kroketa, mrkvové pyré, houby

4 porce

Kroketa

200 g ovčího čerstvého sýra (je možné použít i sýr kozí nebo kravský)
50 ml smetany ke šlehání
30 g pažitky
2 vajíčka
200 g mouky
200 g strouhanky
1 l oleje na fritování
sůl a pepř

Sýr rozmělníme v míse na malé kousky. Přidáme smetanu, pažitku, sýr osolíme a opepříme. Směs vypracujeme v kompaktní hmotu. Z té vytvarujeme stejně veliké kuličky. Na porci počítáme se třemi kuličkami. Kuličky obalíme v trojobalu a usmažíme je.

Mrkvové pyré

500 g mrkve
3 lžíce olivového oleje
50 g másla
300 ml smetany
sůl a pepř

Mrkev očistíme a nakrájíme ji na stejně veliké kousky. Orestujeme ji (zhruba 5 minut) na olivovém oleji. Mrkev zalijeme smetanou a dusíme do měkka. Po uvaření vyjmeme tymián a měkkou mrkev rozmixujeme na hladké pyré. Zjemníme ji máslem a osolíme a opepříme.

Zelenina

100 g mrkve
5 žampionů
1 snítku tymiánu
2 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Nakrájenou mrkev orestujeme (zhruba 5 minut) na olivovém oleji. Přidáme žampiony a restujeme ještě zhruba dalších 5 minut. Směs zeleniny a hub dosolíme a opepříme.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl