Maso

Vepřový bůček se ciderovou marinádou, jablečno-cibulové zelí, česnekové topinky

Marinovaný bůček

1 kg libového bůčku
300 ml cideru
1 lžičku drceného kmínu
8 stroužků česneku
10 ml jablečného octu
sůl

Jablečno-cibulové zelí

4 jablka
4 cibule
6 lžic cukru
sůl
pepř
1-2 brambory (podle velikosti)
200 ml jablečného džusu
10 ml jablečného octa
2 ks celé skořice
2 hvězdičky badyánu

Topinky

chléb
4 stroužky česneku

Cibuli nakrájíme na klínky, z jablek odstraníme jádřince a jablka nakrájíme na tenké plátky. Cibuli orestujeme, přidáme k ní badyán, celou skořici a nakrájená jablka. Zalijeme ciderem, jablečným džusem a jablečným octem, dochutíme cukrem, osolíme a dusíme do měkka cca 8 minut. Do jablečného zelí na závěr najemno nastrouháme bramboru, která zelí zahustí a krátce povaříme.

Kůži na bůčku nařízneme a bůček si nakrájíme na větší kusy.

Marinádu si připravíme smícháním česneku utřeného se solí, drceného kmínu, cideru a trošky jablečného octu. Do připravené marinády vložíme nakrájený bůček a necháme alespoň hodinu odležet. Bůček pečeme v troubě vyhřáté na 160° zhruba 45 minut.

Plátky chleba opečeme na pánvi na sucho. Po opečení potřeme chleba z obou stran česnekem. Na takto připravené topinky poklademe cibulové zelí a na něj položíme na plátky nakrájený bůček.

Ohodnoťte tento recept: 

4 hlasů

Další recepty Celý díl