Moučníky a cukroví

Povidlovo-makoví ježci

Švestková povidla a mák jsou pro mnohé neodolatelnou a bezchybnou chuťovou kombinací, snad typicky českou? My plníme povidlovo-makovou náplní chutné těsto, které ještě obalujeme ve vaječném bílku a mandlových plátcích, které nám dekorují pěkné malé uzlíčky na roztomilé ježečky.

asi 42 ks

Těsto

300 g hladké mouky
10 g droždí
5 lžic mléka
2 lžičky cukru
2 lžičky jedlé sody
160 g másla
2 žloutky
špetka soli

Povidlovo-maková náplň

250 g švestkových povidel
100 g mletého máku
1 vanilkový cukr
1 lžička mletého hřebíčku
1 lžička mleté skořice
rum

Na obalení

sníh ze dvou bílků
100 g mandlových plátků
moučkový a vanilkový cukr

Z droždí, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.

Hladkou mouku smícháme s jedlou sodou a solí, přidáme při pokojové teplotě změklé máslo, žloutky a kvásek. Zpracujeme hladké těsto, které necháme chvilku odležet.

Mezitím si přichystáme náplň – smícháme povidla s mletým mákem, cukrem, kořením a trochou rumu. S povidly se nám musí dobře pracovat – nesmí být řídká.

Těsto si rozdělíme na dvě části, vyválíme dotenka na asi 2 mm, rádýlkem krájíme čtverce 7 × 7 cm, klademe kopečky povidel, dobře zabalíme do tvaru malých měšců. Na vále necháme odpočinout a ušleháme sníh z bílků.

Špičky měšců máčíme ve sněhu a obalujeme v mandlích.

Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem při teplotě 170 °C 15−20 minut dorůžova.

Teplé ježky obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Ohodnoťte tento recept: 

165 hlasů

Další recepty Celý díl