36 minut

24. října 2011

Obsah dílu

Podezřelá směnka z Kypru — Stěhování úspěšné střední školy — Masarykovi špioni v sukních

Části dílu

01:21
Podezřelá směnka z Kypru
    Že konkurzy mohou být příležitostí k organizovanému zločinu, ukázala kauza takzvaného Berkova gangu. Získat důkazy, že konkurz je jeden velký podvod však bývá mimořádně obtížné, snad i proto se od té doby žádnou podobnou kauzu nepodařilo prokázat. I naše následující reportáž se zabývá konkurzem, který vypadá značně podezřele. Selský rozum to nebere, ale všechno je formálně podle zákona. Skupina pražských architektů přišla o zhruba pětadvacet milionů korun, na které má prokazatelně nárok, zatímco jistá neprůhledná firma z Kypru si z konkursu může vytáhnout až téměř padesát milionů, ačkoli nikdo vůbec netuší, za co by je měla dostat. Jak je to možné? Správce konkurzní podstaty to tak prostě rozhodl a soudkyně v jeho postupu neodhalila žádnou chybu. Reportáž Andrey Máslové je tak učebnicovým příkladem toho, jak dodržet zákon, a přitom popřít spravedlnost.
    12:42
    Stěhování úspěšné střední školy
      Pod úředním názvem optimalizace škol se skrývá akce kulový blesk, kterou organizuje náměstek pražského primátora pro školství Antonín Weinert. Během tohoto školního roku si mělo vyměnit místa celkem čtrnáct středních škol, pět z nich mělo zaniknout. Mezi nimi i první veřejnosprávní škola u nás, která vychovává úředníky a sociální pracovníky. Sídlo má v honosné budově v Drtinově ulici a to byl podle kritiků hlavní důvod toho, proč se do akce dostala. K tomuto podezření přispěly i výroky samotného náměstka, že budova má prozatím zůstat prázdná. Nebylo by to ostatně poprvé, co by o atraktivní budovu projevily úřady zájem. O zákulisí optimalizace škol natáčela reportérka Stáňa Raupachová.
      23:05
      Masarykovi špioni v sukních
        Riskovaly popravu, a přesto do toho šly. Mladé dívky i zkušené dámy. Převážely přes frontu v době první světové války důležité šifry v korzetech a tisíce nazpaměť naučených informací v hlavě. Bez těchto českých špionek žijících převážně v USA by se domácí odboj nedozvěděl, co to vlastně T.G.Masaryk ve střední Evropě chystá. My dnes už víme, že chystal vznik demokratické republiky s názvem Československo, jehož výročí si tento týden připomeneme. Život Masarykových statečných špionek nebyl později vůbec jednoduchý. Příběhy československých špionek sesbíral reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        31. října 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám