36 minut

7. července 2008

Obsah dílu

Policie vyšetřuje podvody v Úholičkách — Snadná cesta do psychiatrické léčebny — Pokuta za důkazy proti výtržníků

Části dílu

01:26
Policie vyšetřuje podvody v Úholičkách
    Úholičky - malá obec, s velkými problémy ležící na okraji Prahy. Před několika lety se její představitelé rozhodli, že za státní peníze postaví bytový dům. Háček byl v tom, že pozemek, na kterém měl dům stát, nepatřil celé obci a v takovém případě vesnice o dotaci žádat nemůže. Vedení obce proto do žádosti uvedlo pouze obecní část pozemku a čerpalo na stavbu 16 miliónů korun. Dnes to policie vidí jako podvod. Dotaci už úholičtí museli vrátit, finanční úřad jí navíc vzal dalších 11 miliónů - jako pokutu, a vztahy ve vesnici se vyhrotily. Jaký dopad mají tak zásadní chyby na život v malé obci, zjišťovala reportérka Aneta Vojtěchová.
    12:30
    Snadná cesta do psychiatrické léčebny
      Byla by to banální autonehoda, kdyby neměla dohru mezi těžkými případy na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Jak snadné je ocitnout se na psychiatrii v roli téměř nesvéprávného chovance, nedávno zjistila paní Hana. Měla být pouze vyšetřena, zda je psychicky zdravá, ale přišla o všechny věci a skončila mezi vážnými psychiatrickými případy. Její přátelé se všemožně snažili dostat ji ven. Vyprávěla nám svůj příběh,ale z obavy z reakcí svých blízkých, kteří o její peripetii nevědí, chtěla zůstat v anonymitě. její příběh natočil reportér Karel Vrána.
      22:28
      Pokuta za důkazy proti výtržníků
        Celkem pětkrát někdo rozbil třebíčskému novináři Františku Rynešovi okna jeho domu. Policie ani jednou pachatele nevypátrala a proto se pan Ryneš rozhodl bránit svůj dům sám. Nad vchodové dveře si namontoval bezpečnostní kameru. Ta po dalším - v pořadí již šestém útoku - skutečně zaznamenala dva muže, kteří se chovali velmi podezřele. Policistům se je podařilo v Třebíči najít a postavit před soud. A brzy přišel i trest! Potrestanými však nebyli výtržníci, ale novinář - za pořízený videozáznam pachatelů. Muži podezřelí z útoku jsou podle úřadů nevinní, ten kdo byl terčem útoku, má platit pokutu. Je možné, že opatření důkazů je větší prohřešek než zločin sám? Odpověď hledá ve své reportáži reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        14. července 2008

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám