iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
6. 9. 2014
13:25 na ČT1

1 2 3 4 5

25 hlasů
23254
zhlédnutí

Hobby naší doby

Byliny a kandované květiny — Sbírka těžítek — Drátěné skleničky — Vepřové koleno na černém pivu

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Hobby naší doby

  • 00:00:14 Příjemný sobotní den,
    milí televizní přátelé.
  • 00:00:18 Máme první zářijovou sobotu
    a svátek má Boleslav.
  • 00:00:22 Co nám říká pranostika?
  • 00:00:24 Teplé září, dobře se ovoci
    i vínu daří.
  • 00:00:28 Ozve-li se v září hrom,
    bude v zimě zavát každý strom.
  • 00:00:35 Co nám radí zahradníci?
  • 00:00:39 Pokojové rostliny,
    které byly přes léto venku,
  • 00:00:43 přeneste dovnitř ještě dříve,
    než nastanou chladné večery.
  • 00:00:48 Můžete ještě nasadit česnek.
  • 00:00:51 My máme pro vás zajímavé
    příspěvky.
  • 00:00:54 Reportáž o kandovaných květinách.
  • 00:00:58 Lucie nám ukáže,
    jak vyrobit drátěné skleničky.
  • 00:01:04 Budeme vařit v pomalém hrnci.
  • 00:01:06 A začínáme.
  • 00:01:14 Navštívili jsme rodinné
    zahradnictví
  • 00:01:17 v Ledčicích na Mělnicku.
  • 00:01:19 Paní Chaloupková nám připravila
    pohoštění a koukám,
  • 00:01:24 že tady je salát.
  • 00:01:29 Já budu hádat,
    co jste do toho dala.
  • 00:01:35 To je exotické?
  • 00:01:37 Část určitě znáte
    a část jsou zvláštní zeleniny.
  • 00:01:42 Okurky, rajčata, papriky,
    to znám.
  • 00:01:47 -Co je tohle?
    -To je listový amarant červený.
  • 00:01:54 Je to listová forma amarantu.
  • 00:01:57 My známe většinou zrna,
    které se používají.
  • 00:02:01 Nebo okrasný amarant, ten se dá
    využít ke zpestření chutí.
  • 00:02:06 Ale i barevně zajímavý.
    Obohatí salátovou mísu.
  • 00:02:13 Kolik tam máte exotických věcí?
  • 00:02:17 Najdeme tam "tacoj",
    to je tady ten salát,
  • 00:02:21 který tvoří krásné růžice.
    Poupata jsou křupavá
  • 00:02:25 -a dají se přidat do salátu.
    -To je ještě lepší než to fialový.
  • 00:02:30 Dá se to použít i v čínské kuchyni
    do zeleninových nebo masových směsí
  • 00:02:36 a dá se z toho připravit špenát.
  • 00:02:38 Je tam mibuna,
    to je taky asijská zelenina.
  • 00:02:42 Se svojí sestrou mizunou.
  • 00:02:45 Jedna je jemnější,
    jedna pikantnější.
  • 00:02:48 Mizuna chutná hráškově
    a je to zubatý salát,
  • 00:02:52 -který je podobný rokytě.
    -Tohle je roládka.
  • 00:02:57 Máte to tady poházené
    oranžovými lístky.
  • 00:03:01 Ty se také dají jíst?
  • 00:03:07 To jsou okvětní lístky
    měsíčku lékařského,
  • 00:03:11 -který můžeme využít v nádivkách.
    -Ten není exotický?
  • 00:03:14 Není exotický.
  • 00:03:16 Máme tady připravené byliny
    a zeleninu divokou,
  • 00:03:20 jako je mangold, šrucha zelná,
    jitrocel.
  • 00:03:23 V nádivkách najdete celer miřík,
    měsíček,
  • 00:03:27 mangold připravený jako špenát,
    nebo čtyřboč,
  • 00:03:31 to je novozélandský špenát.
  • 00:03:34 Výhodou je, že když jde do květu,
    tak nehořkne.
  • 00:03:39 Můžete je sklízet celé léto
    a může se plazit pod rajčaty,
  • 00:03:45 nikde nepřekáží.
    Může být v zeleninovém salátu,
  • 00:03:49 nebo v masových
    a zeleninových směsích.
  • 00:03:53 Tu směs děláte jak?
    To dáte na olej?
  • 00:03:57 Přesně tak.
  • 00:03:58 Na cibulku, orestovat krátce,
    pak se to může zabalit do slaniny,
  • 00:04:03 -nebo připravit s vejcem nádivku.
    -To jste si vymyslela?
  • 00:04:08 Čarujeme tady s bylinkami,
    které pěstujeme,
  • 00:04:12 tak se snažíme zpestřit jídelníček.
    -Tohle vypadá jako kaviár.
  • 00:04:17 Nebo něco takovýho.
    Já to tady malinko...
  • 00:04:28 -To je taky dobrý.
    -To je pesto z bazalek.
  • 00:04:33 To rozmixujete s olejem?
  • 00:04:36 Jsou to rozmixované čerstvé
    lístky s olivovým olejem,
  • 00:04:41 s parmazánem a mandlemi.
  • 00:04:43 Mohou tam být i pistácie
    nebo piniové oříšky.
  • 00:04:46 Pod tím je co?
  • 00:04:47 Pod tím je mozzarella s rajčaty
    a zakápnuto olejem.
  • 00:04:51 Je to strašně dobrý a zdravý.
    Tenhle kvítek je pro ozdobu.
  • 00:04:56 Je pro ozdobu, ale dá se sníst.
    Je to jedlý květ, fuchsie.
  • 00:05:00 Ty já mám na chalupě.
  • 00:05:03 Všechny fuchsie mají jedlé květy.
    Můžeme je takhle nakandovat,
  • 00:05:08 potřít bílkem a obalit v cukru.
    Takhle dekorativně to působí.
  • 00:05:14 Já jsem ochotná všechno ochutnat.
  • 00:05:17 Kandovat se dají i lístky máty
    a lístky meduňky.
  • 00:05:21 To je šíleně dobrý
    a to jen posypete cukrem?
  • 00:05:24 To se potře bílkem,
    zasype se to moučkovým cukrem
  • 00:05:29 a nechá se to zaschnout.
  • 00:05:32 Co byste nám o exotických
    rostlinách řekla?
  • 00:05:36 Hlavně kde je dostaneme?
  • 00:05:38 Ve specializovaných
    zahradnictvích.
  • 00:05:41 -Najdeme je v běžných obchodech.
    -Kde jste je našla vy?
  • 00:05:44 My jsme je našli v obchodech
    se semínky a vypěstovali si je.
  • 00:05:49 Vy od semínek.
    Vy máte zelené ruce.
  • 00:05:55 Tak.
  • 00:05:57 Jedině, že se na vás diváci obrátí,
    -a vy jim poradíte. -Určitě.
  • 00:06:06 -Tady je spousta druhů bazalek.
    -Ty znám.
  • 00:06:09 To je běžná bazalka,
    jsou skořicové bazalky, citrónový.
  • 00:06:14 Tohle je skořicová bazalka
    a chutná skořicově.
  • 00:06:18 Je úžasná v indických jídlech,
    kde se používá kardamom a skořice.
  • 00:06:23 Ta má zajímavou chuť.
  • 00:06:25 Je i dekorativní jak má
    krásně fialové stonky.
  • 00:06:29 No jo, ano!
  • 00:06:31 Já vám paní Chaloupková děkuju.
    Je to pastva pro oči.
  • 00:06:43 U pana doktora Adama nejsme poprvé.
  • 00:06:46 Nedávno jsme si prohlíželi sbírku
    malých slunečních hodin.
  • 00:06:50 Dnes to budou těžítka s obrázkem.
    Pane doktore, kolik jich máte?
  • 00:06:57 Dnes jich mám 70, 80 kusů.
  • 00:06:59 Jsou to dobové suvenýry,
    dobové upomínkové předměty,
  • 00:07:04 které mají tématiku městskou,
    turistickou nebo z poutních míst.
  • 00:07:10 Každý obrázek má svoji
    charakteristiku.
  • 00:07:14 -Kdy jste je začal sbírat?
    -Začali jsme je sbírat,
  • 00:07:18 když jsme před lety dostali
    tady ten krásný suvenýr.
  • 00:07:22 To je těžítko
    s turnovským náměstím.
  • 00:07:25 -To je první?
    -To je první.
  • 00:07:28 To jsme dostali po jednom slavným
    skautovi turnovským.
  • 00:07:32 Uvědomili jsme si,
    jaká je to krása.
  • 00:07:35 -Ze kterých máte největší radost?
    -Tenhle je nejlepší.
  • 00:07:42 Potom to jsou taková z míst,
    kdy jsme přivezli něco z Polska,
  • 00:07:48 ze Slovenska, z poutních míst
    Mariazell, Stará Boleslav.
  • 00:07:57 To jenom když někam jedete,
    nebo si také vyměňujete?
  • 00:08:02 Tyto jsou u nás nakoupené na cestě,
    to není mimořádná hodnota.
  • 00:08:07 -To jsou dvoustovkový kousky.
    -Ale jsou krásný.
  • 00:08:11 -Jsou to krásný vzpomínky.
    -Je to nádherný.
  • 00:08:15 -To jste říkal, že je?
    -To je Sněžka, vrchol Sněžky.
  • 00:08:22 To by měla být
    moc stará fotografie.
  • 00:08:25 Možná daguerrotypie.
  • 00:08:28 Tohle je ze Svatý hory v Příbrami.
  • 00:08:33 To je taky zajímavý.
  • 00:08:37 Stará těžítka měla
    nalepené fotografie,
  • 00:08:41 které byly zakryté nějakým
    materiálem, aby se neodřela.
  • 00:08:50 -Nebo jsou rytá.
    -Tohle je fotografie taky?
  • 00:08:56 -Ano.
    -Jak to, že je tam...?
  • 00:09:00 Podívejte se.
  • 00:09:01 Do fotografie domalovával barvou,
    v které měl nadrcenou perleť.
  • 00:09:06 -Perleť tam udělá lesk.
    -Dělá to krásný lesky.
  • 00:09:15 To je z Ojbína nad Žitavou.
  • 00:09:20 Některý byly takhle jen rytý.
  • 00:09:24 Pana doktore, já vám přeji,
    aby vám do vaší sbírky
  • 00:09:28 přibyly další krásné věci.
  • 00:09:38 Paní Dvořáková mi udělala
    velkou radost.
  • 00:09:41 Z nepotřebného jste udělala
    takovou krásu.
  • 00:09:46 To se mi šíleně líbí.
    Jak bych si to mohla doma udělat?
  • 00:09:53 Takovouto lucerničku si vyrobíte
    snadno ze staré zavařovací sklenice.
  • 00:09:59 -To je vidět, to jsem poznala.
    -To se možná budete divit.
  • 00:10:04 Je to obyčejná drátěnka,
    kterou k tomu budeme potřebovat.
  • 00:10:09 Dále starou záclonu, nůžky, kleště,
    drátek, korálky, nejlépe průhledné,
  • 00:10:17 -stužky, univerzální lepidlo.
    -To nemusím mít takhle celou?
  • 00:10:23 Můžu mít i roztrhanou?
  • 00:10:32 Stačí obyčejná krajka.
    Postup je následující.
  • 00:10:38 Zavařovací sklenici vyleštíme,
    aby byla čistá.
  • 00:10:43 -Obrátíme ji dnem vzhůru.
    -Ony jsou různý velikosti drátěnek?
  • 00:10:49 Tato je trošičku větší,
    pak existují menší.
  • 00:10:53 Na úplně malinký.
  • 00:10:54 Na malinké skleničky použijeme
    menší a na větší, větší drátěnku.
  • 00:10:59 Drátěnka musí odpovídat
    velikosti sklenice.
  • 00:11:02 Drátěnku si vezmeme,
    vyrolujeme jednu část,
  • 00:11:06 já vás poprosím,
    jestli byste sklenici podržela.
  • 00:11:11 -Drátěnku na ni nasadíme.
    -Teď co s tímhle?
  • 00:11:18 Proto jsem se ptala,
    jestli se to stříhá?
  • 00:11:22 U tohoto svícnu je potřeba,
    aby se ta část oddělila.
  • 00:11:29 Vymyslela jsem si takový fígl,
    který vidíte tady,
  • 00:11:34 že drátěnka je pod dnem zarolovaná.
    Ono to potom vypadá hezky.
  • 00:11:41 Je to takový plný.
  • 00:11:43 V úplné tmě plamínek prosvítá
    skrz dno a na desce to dělá odrazy.
  • 00:11:51 Tahle je menší, že jo?
  • 00:11:56 Buď tady drátěnku zarolujeme
    pod dno a takto ji postavíme.
  • 00:12:04 Taky to není špatný,
    ale připomíná to drátěnku.
  • 00:12:09 Tohle jsem nepoznala.
  • 00:12:13 Pak to můžeme oddělit.
  • 00:12:15 Já to tady nebudu ukazovat,
    protože to trvá dlouho.
  • 00:12:20 Stačí prostřihnout jeden drátek
    nůžkami a vyplétat jej.
  • 00:12:25 -Jen ukážu, jakým způsobem zhruba.
    -To by se nedalo odstřihnout?
  • 00:12:34 Můžete, ale potom z toho
    odpadávají takové malé šponky.
  • 00:12:40 To by mi nevadilo,
    že je to zespodu.
  • 00:12:43 Já jsem rychlá.
    Já nemám trpělivost.
  • 00:12:46 -Můžete to určitě odstřihnout.
    -A takhle zahrnout? -Ano.
  • 00:12:51 -Stejně to stojí na stole.
    -Drátěnka je velmi elastická.
  • 00:12:56 Ona se rychle zahrne zpátky.
    -To by mě nenapadlo.
  • 00:13:00 -Drátěnky mám doma.
    -Dále budeme postupovat tak,
  • 00:13:04 že ze staré záclony vystřihneme
    jakýkoliv motiv.
  • 00:13:08 -Tady jsou kytičky.
    -Cokoliv, tady ty lístečky.
  • 00:13:17 Ty by tam mohly být taky.
    To už je výtvarné vidění.
  • 00:13:21 Je potřeba použít
    ne silonovou záclonu.
  • 00:13:25 Tahle je bavlněná a má okraje,
    které se po vystřihnutí nepárají.
  • 00:13:31 Hlavně to na tom bude držet,
    silonová by se odlepovala.
  • 00:13:38 Já už jsem si tady připravila
    polotovar, tak motivy,
  • 00:13:43 které si vystřihneme ze záclony,
  • 00:13:45 přilepíme univerzálním lepidlem
    na drátěnku.
  • 00:13:49 Jenom je potřeba drátěnku
    zafixovat už do výsledné podoby,
  • 00:13:54 abychom potom s ní už nehýbaly,
    protože na ni motivy nalepíme.
  • 00:13:58 -To drží hned?
    -Ne.
  • 00:14:00 Univerzálním lepidlem je třeba
    počkat třeba hodinu než to zaschne.
  • 00:14:05 -Mám na tom držet ruku?
    -Chvilku můžete přimáčknout.
  • 00:14:09 Je to hned, pokud použijete
    sekundové lepidlo,
  • 00:14:13 nebo taky tavnou pistoli.
  • 00:14:16 Ale tady opatrně, protože tavná
    pistole by byla vidět skrz záclonu.
  • 00:14:21 Pistole by se dala použít tam,
    kde je motiv hustý.
  • 00:14:27 -Jak tam nandám korálky?
    -Připravíme si drátek,
  • 00:14:32 odměříme si vzdálenost od kytičky
    ke konci lucerničky.
  • 00:14:45 Kleštěmi ustřihneme,
    na jednom konci uděláme očko,
  • 00:14:54 pak si připravíme korálek,
    který bude tvořit střed kytičky,
  • 00:15:01 navlékneme,
    takže to bude vypadat takto.
  • 00:15:06 -Já to budu držet.
    -Budeme pokračovat stonkem.
  • 00:15:11 Ještě než začneme dělat stonek,
    tak drátek provlečeme.
  • 00:15:24 Jde to trochu ztuha,
    ale když si drátek ohneme,
  • 00:15:28 tak už se to povede.
    Chce to trochu šikovnosti.
  • 00:15:35 Už to tam drží.
  • 00:15:39 Stáhneme dolů
    a už navlékáme stonek.
  • 00:15:43 Já si připravím zelené korálky.
    Udělaly jsme stonek.
  • 00:15:50 -Teď jak to upevníme?
    -Upevníme to, že to provlečeme.
  • 00:15:58 -To už si každý s tím pohraje.
    -Chce to trošku si s tím pohrát.
  • 00:16:03 Na druhé straně udělám očko
    a tím stonek uchytíme.
  • 00:16:09 ČT, Kavčí hory, 140 70, Praha 4,
    hobby@ceskatelevize.cz
  • 00:16:15 Dnes budeme vařit
    s panem inženýrem Borovcem,
  • 00:16:19 který dováží pomalé hrnce.
    Já už jej mám několik let.
  • 00:16:24 To doznalo úplně jiný desing.
  • 00:16:30 Tohle je poslední model
    pomalého hrnce.
  • 00:16:34 Liší se od starého provedením
    a novou keramikou.
  • 00:16:40 -Tu vnitřní nádobu...
    -Já to s tím umím.
  • 00:16:45 Tak s tou jde vařit jak na plynu,
    tak na elektrice,
  • 00:16:50 -jde to dát do trouby.
    -V tom mém to nejde.
  • 00:16:54 V těch starších to nejde.
  • 00:16:56 To je ideální, protože si člověk
    tady může udělat cibulku.
  • 00:17:00 Když se dělá guláš,
    udělá se cibulka, udělá se maso.
  • 00:17:04 Je to vaření na chalupu,
    kdy ráno tam všechno dáte,
  • 00:17:08 děláte si kolem chalupy
    a přijdete a je hotovo.
  • 00:17:13 To je ono.
    Tak co budeme vařit?
  • 00:17:16 Vybral jsem něco na chalupu,
    co potěší muže,
  • 00:17:20 -je to koleno na černém pivu.
    -Tak jdeme na to.
  • 00:17:29 Ukažte, jak to děláte.
  • 00:17:31 Máme dvě kolena rozpůlený,
    koupený takhle.
  • 00:17:35 Bobkový list, nové koření,
    pepř, papriku, chilli,
  • 00:17:40 mletý pepř, česnek, cibuli,
  • 00:17:43 ale může si to každý udělat
    jak chce.
  • 00:17:50 Tohle je základní recept.
  • 00:17:53 Potřebujeme ještě olej
    a černé pivo.
  • 00:17:57 Připravíme si kořenící směs.
    Prolisujeme česnek.
  • 00:18:03 Já vám to prolisuju
    a vy dělejte to další.
  • 00:18:07 -Tam toho moc není.
    -Cibulku nemusíte nakrájet, ne?
  • 00:18:11 Cibuli nahrubo, tak jak se podaří.
  • 00:18:17 To jsem se přecenila.
    Já mám v rukách málo síly.
  • 00:18:25 -Jak dlouho koleno budeme dělat?
    -Máme na výběr.
  • 00:18:30 -Pomalý hrnec má 3 rychlosti.
    -To jste mi taky neřekl.
  • 00:18:35 To u toho minulého nebylo.
    To já se musím podívat.
  • 00:18:40 -3 rychlosti. Vy zatím pracujte.
    -První rychlost je pomalejší.
  • 00:18:48 První rychlost je nula,
    pak je 1. a pak je 2.
  • 00:18:52 Poslední je na udržování teploty.
  • 00:18:57 To je časovač,
    že si můžeme nastavit dobu,
  • 00:19:01 -jak chceme za jak dlouho.
    -To je bezvadný.
  • 00:19:12 Solí nešetříme, přilijeme olej,
    uděláme z toho pastu.
  • 00:19:24 Teď nastane nejdůležitější část,
    poplácat důkladně,
  • 00:19:29 pomazlit se s tím a rovnou to
    skládáme do hrnce.
  • 00:19:42 Příprava je jednoduchá,
    neztrácíme čas.
  • 00:19:47 -Já si jej nemůžu vynachválit.
    -Ono to není jen na chalupu.
  • 00:19:54 Ocení to každý,
    kdo má rád domácí jídlo.
  • 00:19:59 Já jdu spát
    a je to třeba tuhý hovězí
  • 00:20:02 -a ráno vstanu a mám hotové jídlo.
    -Naskládáme to.
  • 00:20:09 Cibuli jste řekl na větší kusy.
    Takhle nahrubo, tak to stačí.
  • 00:20:16 Máte to zde.
    Tak já? Tak dobře.
  • 00:20:25 -Teď to zalijeme černým pivem.
    -A co bobkový list a to koření?
  • 00:20:40 -Stačí tolik tekutiny?
    -Stačí.
  • 00:20:44 Během vaření se z toho nic nevyvaří
    a naopak cibule pustí šťávu,
  • 00:20:50 -maso pustí šťávu.
    -Tak jen čtvrt litru.
  • 00:20:57 -Máte ráda více?
    -Já to nechutnala, tak nevím.
  • 00:21:02 Udělejte to podle sebe,
    jak jste zvyklý.
  • 00:21:06 -Máme hotovo.
    -Přiklopíme a zvolíme dobu vaření.
  • 00:21:13 Je to koleno a to se vaří déle.
  • 00:21:18 Nelépe je večer zapnout na pomalo
    a ráno je hotovo.
  • 00:21:25 Nebo ráno zapnout narychlo
    a máte oběd.
  • 00:21:28 Uvidíme.
  • 00:21:31 Teď to dáme na dvojku
    a tady na 6 hodin.
  • 00:21:44 Přijdu za 6 hodin, nepodlévám, nic.
    -Vůbec si toho nevšímáte.
  • 00:21:50 -To je nejlepší.
    -A za 6 hodin přijdu.
  • 00:21:53 Když to nestihnete,
    tak přijdete za 7, 8,
  • 00:21:56 a hrnec se sám vypne
    a udržuje teplotu tak,
  • 00:21:59 abyste měla jídlo teplé.
  • 00:22:01 Uplynulo 6 hodin, vůbec jsme na to
    nesáhli, ani neodklopili.
  • 00:22:08 Teď to poprvé odklopíme.
    To je krásný.
  • 00:22:12 Teď už je to vaše,
    protože je to vaše dílo.
  • 00:22:19 -To je radost.
    -Můžeme vyndat.
  • 00:22:30 -Můžeme dát na stůl a servírovat.
    -To ukažte vy.
  • 00:22:34 -Zkusíme, jak se to povedlo.
    -Podívejte tý šťávy!
  • 00:22:41 Za celou dobu jsme to nepodlévali.
  • 00:22:50 -Vyzkoušíme.
    -To se úplně rozsypává.
  • 00:22:58 Tak co?
  • 00:23:01 Nám už zbude jen popřát
    dobrou chuť!
  • 00:23:22 Podíváme se na správnou odpověď
    z minulého týdne.
  • 00:23:27 Ptala jsem se:
  • 00:23:42 Správná odpověď.
  • 00:23:44 Jméno výherce:
  • 00:23:53 Teď nás čeká nová soutěžní otázka.
  • 00:23:56 Podíváme se,
    jakou cenu získá výherce.
  • 00:24:00 Je to pomalý hrnec
    značky Crock Pot.
  • 00:24:04 Nová soutěžní otázka je jednoduchá.
  • 00:24:20 Odpovědi pošlete do týdne.
  • 00:24:37 To je pro dnešek všechno.
    Nezapomeňte zítra pogratulovat.
  • 00:24:41 Svátek má Regína.
    Také vás bude zajímat,
  • 00:24:44 že je den otevřených památek
    v České republice.
  • 00:24:49 Udělejte si hezkou
    a poučnou vycházku.
  • 00:24:53 Za týden se opět těším
    na setkání s vámi, vaše Jiřina.
  • 00:24:58 Titulky: Méhešová Iva,
    ČT 2014

Související