Útok na fotbalisty vyšetřuje policie jako terorismus. Zadržela muže z islamistických kruhů

Německé nejvyšší státní zastupitelství, které vyšetřuje úterní útok na klubový autobus Borussie Dortmund, vychází z toho, že šlo o terorismus. Ve třech silných bombách nastražených u silnice byly kovové součástky. Policie prověřuje dva lidi z islamistického prostředí. Prohledala jejich byty a jednoho zadržela. Vyšetřovatelé potvrdili, že prověřují pravost dopisů, které se k atentátu hlásí.

„Přesný motiv činu je ještě nejasný,“ uvedla mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Frauke Köhlerová, podle níž se u místa činu našly tři shodné vzkazy. „Z nich se zdá, že útok mohl mít islamistické pozadí,“ podotkla. Texty nadále analyzují znalci. Pravost dalšího listu, který údajně publikovali levicoví extremisté, Köhlerová zpochybnila.

Autobus klubu Borussia Dortmund
Zdroj: Reuters

Mluvčí dále uvedla, že bomby byly naplněné kovovými součástkami a měly účinnost v okruhu přes sto metrů. Proto lze hovořit o štěstí, že se nestalo něco horšího. Jaká výbušnina a jaký odpalovací mechanismus byly použity, se stále zkoumá.

Bližší podrobnosti o dvojici podezřelých Köhlerová neuvedla. Učiní tak prý, až to bude možné. Úředně nepotvrzené informace o jejich totožnosti už ale přinášejí německá média. Jedním z dvojice podezřelých je podle listu Kölner Stadt-Anzeiger pětadvacetiletý Iráčan žijící ve Wuppertalu a druhým osmadvacetiletý Němec z obce Fröndenberg. Obě města leží v blízkosti Dortmundu.

„Musíme prošetřit všechny možné směry,“ dodal zemský ministr vnitra Ralf Jäger. „Policie udělá všechno pro to, aby fanoušci, kteří dnes přijdou v Dortmundu na zápas, byli v bezpečí,“ ujistil.

  • Při úterním útoku na klubový autobus Borussie Dortmund utrpěl jeden hráč zlomeninu, kvůli které musel být operován. K incidentu došlo při přesunu klubu k domácímu zápasu Ligy mistrů proti Monaku.
Státní zastupitelství: Věc považujeme za teroristický čin (zdroj: ČT24)

Sportovci jsou na listině smrti IS

Jak už dříve informovala německá média, text nalezený nedaleko místa útoku začíná slovy o Alláhovi. Dále se v něm píše o berlínském teroru, který si v prosinci vyžádal 12 mrtvých a desítky zraněných, a o zapojení Německa do boje proti takzvanému Islámskému státu.

Proto, stojí dále v textu, jsou nyní sportovci a další prominenti v Německu a v „dalších křižáckých zemích na listině smrti Islámského státu“. Výhrůžka má podle pisatele platit až do té doby, než se z operací proti islamistům stáhnou německá letadla a neuzavře se americká vojenská základna v Německu Ramstein. Na listu není žádný podpis.

Vyšetřovatelé pokračují dál v jeho analýze a na závěrečné hodnocení je podle nich ještě brzy.

Expert veřejnoprávní televize ARD na terorismus Michael Stempfle ošem pochybuje o tom, že by islamisté skutečně volili formulace, které byly použity. Süddeutsche Zeitung s odvoláním na experty uvedl, že jednostránkový text o 91 slovech napsala nejspíš osoba, pro kterou je němčina mateřským jazykem. Zároveň list podotýká, že i tak prohlášení obsahuje řadu gramatických chyb.

Zpravodaj Černohorský: Je otázka, jak události ovlivní hráče Borussie (zdroj: ČT24)

Na internetu se objevil další dopis, zřejmě od antifašistů

Do vyšetřování je zahrnut i další list, který se krátce po útoku objevil na internetu a mohl by pocházet z antifašistických kruhů. Podle serveru Die Welt se v něm uvádí, že k útoku došlo kvůli politice Borussie Dortmund, která se prý dostatečně nevymezuje proti rasismu, nacismu a pravicovým populistům.

Také ohledně autentičnosti tohoto textu existují vážné pochyby. Podle odborníků oslovených televizí ARD nepůsobí psaní jako pravé. Stejný názor má i provozovatel portálu, kde bylo poprvé zveřejněno a vyjádřila se tak i mluvčí zastupitelství.

Španělský obránce musel na operaci

Odložený zápas Borussie s Monakem se odehraje večer za přísných bezpečnostních opatření. „Policie zdůrazňovala, že není možné stoprocentně zaručit bezpečnost všech v okolí stadionu, ale udělá vše pro to, aby se zápas uskutečnil,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.

Při útoku utrpěl zranění ruky španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice, kde se podrobil operaci. Zraněn byl i jeden z policistů, který autobus doprovázel.

Incident vyvolal v zemi šok. Vládní i opoziční politici dávají shodně najevo, že takový čin nechápou a odsuzují. Marcu Bartrovi přejí brzké uzdravení.

„Jsem v šoku. Rychlé uzdravení! A všem fanouškům dobrou a bezpečnou cestu domů,“ napsal hned v úterý večer na Twitter kandidát sociální demokracie na kancléře Martin Schulz.

„Myslím na tým. Teď jde o to vyšetřit pozadí činu. Věřím, že zítra bude zase středem pozornosti fotbal,“ napsal ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU).

„Šokující zpráva. Naše myšlenky jsou při BVB. You'll never walk alone!“ napsal zase s odkazem na známou fotbalovou hymnu ministr spravedlnosti Heiko Maas (SPD). Později dodal, že pozadí případu musí být pečlivě vyšetřeno. Velmi podobné byly i reakce opozičních politiků za Zelené nebo Levici.

Útok odsoudil i monacký kníže Albert, který se přijel na zápas svého týmu s Borussií podívat. „Daleko to překračuje hranice fotbalu. Jednoduše je to hrozné a nechutné. Sport nesmí být brán jako rukojmí,“ oznámil před odjezdem z Dortmundu.