Slovenské krajní pravici vadí Natálka. Divadelní hra o žhářském útoku

Ve Slovenském národním divadle (SND) bude uvedena hra na motivy žhářského útoku ve Vítkově. Příběh známý kvůli osudu tehdy dvouleté Natálky v Česku vyvolal sám o sobě – i bez jevištní dramatizace – mnohé emoce a diskuze. Podle slovenských tvůrců má hra upozornit na projevy extremizmu. Projekt však doprovází také kritika, mimo jiné od zástupců krajně pravicové Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby.

O projektu s názvem Natálka se začalo častěji mluvit už v polovině února. Představení spojené s diskuzí je určeno primárně pro školy a mělo by upozorňovat na projevy nenávisti ve společnosti. Motivací tvůrců byl prý fakt, že v posledních parlamentních volbách uspěla právě Kotlebova radikální strana.

Hra už má za sebou několik představení na školách. A po jednom z nich ve městě Pezinok u Bratislavy přišla dokonce trestní oznámení. Minimálně jedno podal slovenské prokuratuře také zástupce Kotlebovy LSNS Anton Čulen.

Výjev ze hry Natálka
Zdroj: SND.sk/Danica Púry

Zástupce strany známé svými protiromskými pochody si paradoxně stěžuje na scény, které podle něj vyzývají k hanobení rasy či národa. Divadlo oponuje tím, že ve skutečnosti jde o snahu projekt poškodit a zamezit jeho putování po školách.

Čulen v podnětu, který zveřejnil na internetu, uvedl, že maskovaná postava ve hře napíše na tabuli například nápis „Do plynu“ a nakreslí hákový kříž a že během inscenace je hákový kříž překrytý soškou Panny Marie jako náboženského symbolu. Prokuraturu žádal o prověření, zda tímto konáním nebyl spáchán trestný čin.

„Smyslem projektu je vytvořit prostor k úvaze o toleranci a lásce k bližnímu. Když někdo podal podnět na generální prokuraturu, tak se snaží toto představení zdiskreditovat a zastavit,“ reagovalo v prohlášení SND. Cílem kritiků je podle SND zabránit tomu, aby se inscenace dostala mezi mladé lidi.

Výjev z divadelního projektu Natálka
Zdroj: SND.sk/Danica Púry

Dokumentární divadlo pod názvem Natálka je první z dvojice projektů SND, jejichž cílem je spolu s debatami se studenty upozornit na nebezpečné názory ve slovenské společnosti. Do hry autoři angažovali kromě jiných i slovenskou herečku Judit Bárdosovou, která hrála také v českém filmu Fair Play nebo seriálech Bohéma či Svět pod hlavou.

Zpracováním události tak vznikla rekonstrukce soudního procesu s extremisty a s matkou malé Natálky. Tehdy dvouletá dívka utrpěla popáleniny na 80 procentech těla. Pondělní premiéry se má mimo jiné zúčastnit také ministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská. Právě ona ve vládě prosadila balíček protiextremistických zákonů.

Natálka Siváková s matkou
Zdroj: ČT24

„Okamžitě se (Projekt Natálka) stal trnem v oku extremistů, kteří se ho snaží zdiskreditovat a zastavit. Já ho naopak považuju za výjimečný a svou účastí na představení v SND chci vyjádřit jeho tvůrcům respekt a uznání,“ uvedla Žitňanská pro slovenskou agenturu TASR.

Rasově motivovaný žhářský útok ve Vítkově z roku 2009 je patrně nejznámějším případem svého druhu v České republice. Čtyři pravicoví extremisté tehdy vhodili do domku Romů tři zápalné lahve, soudy jim pak vyměřily tresty od 20 do 22 let v nejpřísnějších věznicích. Při útoku byli zraněni tři lidé, nejvážněji plameny zasáhly dvouleté dítě.

Dva z extremistů, David Vaculík a Jaromír Lukeš, se ještě pokoušeli o zmírnění trestu prostřednictvím ústavní stížnosti.

Nehledě na výsledek soudních tahanic žije rodina popálené holčičky v neustálém strachu. Když v roce 2014 rodiče hovořili s ČT, vyjádřili obavy z toho, že by se pět let starý útok mohl kdykoliv opakovat.