V prodeji je první letošní burčák. Vyrobený je z hroznů odrůdy Irsai Oliver

Na jižní Moravě začal prodej burčáku. Prvním vinařem, který jej má na stánku nedaleko Pasohlávek u Novomlýnských nádrží, je už tradičně Miloslav Machuča. Ostatní jej začnou nabízet v následujících týdnech. Burčák je v české republice velmi populární. Upřednostňují ale Češi víno nebo pivo? Tématu spotřeby alkoholu v Česku se věnoval pořad Devadesátka, jehož hostem byl pivovarský expert Jan Veselý.

Zatímco Miloslav Machuča prodal už první láhve burčáku, ostatní vinaři se teprve chystají k jeho prodeji. „Vysvětlení je jednoduché. Irsai Oliver je nejranější odrůda na Moravě. Proč ostatní nemají burčák, když se dá udělat? To se musíte zeptat jich,“ uvedl Machuča.

K burčáku z jedné odrůdy později přibydou další. „Následuje muškát, müller a zakončuji to veltlínem a ryzlinkem,“ vyjmenoval. Všechny výrobky už čtrnáct let prodává na stejném místě u Novomlýnských nádrží na silnici mezi Pasohlávkami a Mikulovem.

Na rozdíl od jiných se Machuča zaměřuje výhradě na tvorbu burčáku, klasické víno z úrody příliš často nevyrábí. Upozornil, že s burčákem není moc práce. „To vylisujete a můžete prodávat. Není žádná starost s filtrováním, čiřením, stáčením,“ popsal proces.

I když se nezměnilo místo, kde vinař prodává, proměnily se jeho ceny. Kvůli jarním mrazíkům totiž přišel o třetinu úrody, a tak musel burčák zdražit. „O deset korun na litr oproti loňsku,“ řekl Machuča. Dodal, že nemá strach, že by na některé zákazníky nezbyl.

  • Dobrý burčák by neměl být kalný. Ať už je vyrobený z bílých nebo modrých hroznů, tak by měl mít jen mírný zákal a po stěnách lahve se může objevit jemná usazenina.
  • Nápoj by měl po ovoci nejen chutnat, ale také vonět.
  • Správný burčák neustále pracuje. Ve sklenici by tak měl mít člověk neustále pěnu a vidět malé bublinky. K jeho uchovávání je nutné nedotahovat uzávěr láhve.
  • Někteří prodejci přidávají do burčáku vodu nebo cukr. Nefalšovaný nápoj je ale podle oslovených vinařů těžké poznat, odhalí jej ale laboratorní rozbor. Doporučují proto nakupovat přímo u vinaře.

Označení burčák může podle vinařského zákona nést nápoj vyrobený pouze z českých hroznů. Pokud pocházejí z ciziny, tak je výrobek pojmenovaný jako částečně zkvašený vinný mošt. Jde o meziprodukt při výrobě vína. Zákon také určuje období, kdy se burčák může prodávat. Tím je doba od 1. srpna do 30. listopadu.

Burčák může být bílý nebo červený. První jmenovaný, vyrobený z bílých hroznů, má světle až tmavě žlutou barvu s mírným zákalem. Na stěnách lahve se také může objevit jemná usazenina. Naopak nápoj z modrých hroznů má světle až tmavě červenou barvu, není čirý, ale má mírný zákal. Dobrý burčák se pozná i tak, že po ovoci nejen chutná, ale také voní.

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v minulém roce ukázaly, že falšovaných burčáků ubývá. U 79 odebraných vzorků našli kontroloři chybu jen u dvou. V předchozím roce odebrali obdobný počet a nedostatky byly v 9 případech. Dříve se stávalo, že chyby odhalili až u třetiny testovaných vzorků.