Bývalý profesionální voják vyhrožoval v televizi politikům. Soud ho potrestal podmínkou

Reportéři ČT: Nebezpečná hra na vojáky skončila rozsudkem (zdroj: ČT 1)

Okresní soud v Písku vynesl zatím nepravomocný rozsudek nad bývalým profesionálním vojákem Martinem Holkupem. Člen paravojenské skupiny nazvané „Českoslovenští vojáci v záloze proti válce plánované velením NATO“ byl podmínečně odsouzen k osmi měsícům vězení za výrok, kterým v reportáži odvysílané v říjnu 2015  pořadem Reportéři ČT vyhrožoval politikům. Uvedl, že čeští politici společně se Severoatlantickou aliancí plánují válku proti Rusku.

„V našem prohlášení máme citát Ernesta Hemingwaye, který jednoznačně říká, že lid by měl v první den války postřílet svoji vládu. A tohle politikům vzkazuji, že jestli nás do toho dovedou, tak se bude střílet ve Strakově akademii a v parlamentu.  Ať si to uvědomí,“ prohlásil Martin Holkup v reportáži z roku 2015.

Po reportáži se dlouho nic nedělo, takže to vypadalo, že stát není schopen se bránit proti lidem, kteří jeho zvoleným politikům vyhrožují likvidací. Nakonec si ale téma osvojila i další média a případ se dostal k soudu, jenž Martina Holkupa uznal vinným, že jinému vyhrožoval usmrcením v úmyslu působit na výkon pravomoci orgánu státní správy.

„Čímž spáchal přečin vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a za to se odsuzuje k trestu odnětí svobody v trvání osmi měsíců. Výkon trestu se podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání dvou let,“ uvedl soudce Okresního soudu v Písku Martin Král.

Soukromá cvičení v lesích

Martin Holkup nejen, že vyhrožoval politikům, ale společně s ostatními členy skupiny Československých vojáků v záloze proti válce plánované velením NATO organizoval soukromá vojenská cvičení. Reportéři ČT s nimi natáčeli, když s airsoftovými zbraněmi a figuranty trénovali, jak ochránit hranice Česka před přílivem uprchlíků.

U soudu se bývalý profesionální voják hájil zejména tím, že svá slova nemyslel vážně, že šlo jen o odhad toho, jak by se zachoval lid v případě války a že jeho slova byla účelově sestříhána.

„V průběhu dokazování jsme si pustili celou reportáž, stejně jako kompletní záznam rozhovoru s Martinem Holkupem,“ sdělil České televizi soudce Král. „Rozhodně nelze dospět k závěru, že by to bylo nějak účelově sestříhané a že by autor nějakým způsobem ovlivnil, co obžalovaný v reportáži uváděl. Ten záznam byl poměrně jednoznačný. Obžalovaný mluvil bez jakékoliv nadsázky, neříkal to v žertu, říkal to opakovaně.“

Beru to vážně, míní senátor

K žalobě na Martina Holkupa se jako poškození připojili také dva senátoři. „Jsem jeden ze senátorů a poslanců, ke kterým ta vyhrůžka směřovala. Takže to musím brát vážně,“ uvedl senátor Jiří Šesták. „Každá ideologie tohoto typu je velice nebezpečná, protože může skutečně někoho inspirovat k tomu, aby nějaký násilný čin provedl,“ doplnil senátor Zdeněk Papoušek.

Domobrana cvičí boj s uprchlíky (zdroj: ČT1)

Samotná organizace Československých vojáků v záloze proti válce plánované velením NATO se po odvysílání reportáže rozhádala a rozdělila na několik menších skupin. Martin Holkup ale ve svých aktivitách pod hlavičkou tentokrát takzvaných „Československých vojáků v záloze za mír“ stále pokračuje a na facebookových stránkách skupiny vyzývá k aktivitě. Proti rozsudku Okresního soudu v Písku se odvolal.