Nespočet odstínů zelené Azorských ostrovů

Jezera a vyhaslé sopky, vodopády i horká vřídla - to vše jsou Azory, o kterých se mluví jako o malém Novém Zélandu. Azory jsou proslavené skalnatým pobřežím, čajovými platážemi i svéráznou povahou místních obyvatel. Ti mají například svůj vlastní přístup k placení v muzeích a dílnách - i přes teoretickou povinnost platit vstupné se pokladník často vymluví na nefunkční počítač nebo zamčenou kasu a žádné peníze nepožaduje. Zážitky z cesty na Azorské ostrovy zpracoval pro pořad Objektiv Vlastimil Urban - všechny postřehy a fotografie naleznete ZDE.

Azorské ostrovy leží uprostřed Atlantického oceánu. Vznikly v důsledku sopečné činnosti, právě vulkanická pohoří patří k jedněm z nejatraktivnějších míst Azorů. Souostroví tvoří devět obydlených ostrovů, největší z nich jsou São Miguel a Pico, nejmenším je pak Corvo. Azory jsou sice autonomní oblastí, ale spadají do správy Portugalska.

Návštěvníky lákají i okolní vody. Potápěčské lokality zahrnují třeba podmořskou horu Princess Alice, jež stoupá z hloubky několika stovek metrů. Podmořský život zastupují manty, barakudy i žraloci.