Zápisky z cest

Azorské ostrovy: Malý Nový Zéland

Souostroví je tvořeno devíti obydlenými ostrovy téměř uprostřed Atlantiku, já měl tu možnost prozkoumat tři z nich. Strávil jsem v tomto ráji zelené barvy (opravdu, tolik odstínů zelené jsem snad ještě neviděl) skoro měsíc. První polovinu pobytu jsem pobýval na souši. Když jsem cestu připravoval, slyšel jsem, že o Azorech se mluví jako o malém Novém Zélandu. Moc jsem tomu nevěřil. Ale přesvědčil jsem se na vlastní kůži, že tomu tak opravdu je.

Nádherná příroda, jezera, vyhaslé sopky, vodopády, čajové plantáže, krásná skalnatá pobřeží, horká vřídla, ve kterých si člověk mohl po prochozeném dni odpočinout. A velmi přívětivé chování místních obyvatel, kteří si nevtíravě váží každého turisty i své krásné země. Pobavilo mě například jejich (ne)placení vstupů do muzeí a dílen. Na ostrově Sao Miguel byly vstupy všude zdarma. Na ostrově Pico bylo vstupné napsáno před vchodem, ale človíček za kasou nám vždy vysvětlil, že buď jim nefungují počítače, nebo dneska nebyl šéf v práci, či mají zamčenou kasu, ale prostě jsme nikde neplatili. Příjemnej a milej rituál.

Hurá do světa ticha

Druhou půli pobytu jsem trávil s partou freediverů z ČR z klubu Apneaman na ostrově Faial, v městečku Horta, proslaveném svým přístavištěm a námořní atmosférou, převážně v neoprenu a ve slanné oceánské vodě. A opět nádhera. Ať už členité podvodní útesy, tvořené sopečnou horninou a spoustou ryb a rybek, tak světové potápěčské lokality, jako třebas Princess Alice – podmořská hora, která vystupuje z hloubky několika stovek metrů, obklopená hejnem mant, velkých barakud i žraloků. A celý pobyt byl prošpikován velrybí tématikou, buď historií velrybářského lovu, nebo setkáním s těmito kytovci přímo ve vlnách oceánu.

O podvodních zážitcích jsem měl možnost podělit se se světovým podvodním fotografem Fredericem Buyle, který má na Faialu své letní sídlo a nemůže si pobyt na ostrově vynachválit. A s místním freediverem a naším průvodcem Raulem Areasem, který nás pozval na svou jachtu, uvařil místní výborné jídlo a popsal lákadla Azorských ostrovů. Ať pod vodou, nebo na souši, na Azorech máte stále pocit, že jste v cestovatelském ráji.