Medvíďata se poprvé ukázala světu

Brno – Medvíďata z brněnské zoo se dnes poprvé „naživo“ ukázala veřejnosti. Doteď bylo možné mláďata sledovat pouze prostřednictvím webových kamer umístěných v porodním boxu. Medvědice Kamčatka už zřejmě usoudila, že nastal ten správný čas, a vyvedla tříměsíční mláďata ven z brlohu. Ošetřovatelé je dnes matce na chvíli odebrali, aby malé medvídky mohl poprvé prohlédnout veterinář. Ode dneška je také jasné, že brněnská zoo má dva medvědí bratry, obě mláďata jsou samci.

„Celá akce proběhla docela hladce, nejdřív jsme samici vylákali ven. Mláďata zůstala ve vnitřních boxech a zavřeli jsme za nimi dveře. Medvědice byla překvapená a trochu vyděšená, ale nijak zvlášť nevyváděla,“ popsal ošetřovatel Milan Šebesta. Podle chovatelů byla medvíďata sice vyděšená, přesto se během svého prvního odloučení chovala docela způsobně. Pomáhalo jim to, že své ošetřovatele znají. „Mluvím na ně, to je docela uklidňovalo, protože znají můj hlas. Kdyby to byla opravdu divoká zvířata, tak je v náručí ani neudržíme,“ řekl Šebesta. 

Pracovníkům zahrady se sešlo celkem 1075 tipů na jména. Do 6. května mohou lidé vybírat pro každé medvídě jedno ze tří jmen: Bruno, Tobi, Don pro jedno mládě a Tigil, Kuba či Vasil pro druhé.

Medvíďata si poprvé prohlédli nejen novináři, ale především veterinář, která mláďata zvážil, odčervil a očipoval. „Taky jsme zjistili, že jsou to oba kluci a váží deset kilo. Rostou jako z vody,“ dodal Šebesta. Kamčatka už svá mláďata učí přecházet na pevnou stravu. Do brlohu jim nosí své krmení, aby medvíďata mohla ochutnat. 

NO COMMENT: Medvíďata poprvé venku (zdroj: ČT24)

Získat si důvěru 

Podle ošetřovatelů bude náročné získat si opět důvěru medvědice. Mláďata jí totiž dnes odebrali lstí. „Když jsme poprvé otevřeli Kamčatce, tak na mě zaútočila, protože byla nervózní. Ale postupem času už jsem si ji dokázal získat natolik, že jsem si ji mohl i pohladit přes mříže. I když je to velký risk, člověk musí být opatrný,“ uzavřel ošetřovatel s tím, že si získání důvěry se týká i medvíďat.

Životní příběh medvíďat

Prosinec 2011

Ošetřovatelé z brněnské zoo oznamují, že medvědice Kamčatka je zřejmě březí. Nikdo ale nemohl zprávu s jistotou potvrdit. „Domníváme se podle toho, že medvědice značně přibrala na váze. Také se v poslední době změnilo její chování,“ podotkl tehdy ředitel ZOO Brno Martin Hovorka.  

Leden 2012

Poslední lednový den přivedla medvědice na svět mláďata. Jejich počet nejprve nebyl jistý. „Zatím není jasné, zda je v porodním boxu jedno nebo dvě medvíďata, ale chovatelé se na základě záznamu z kamer přiklánějí k tomu, že mláďata jsou dvě,“ uvedla v lednu mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová. Chovatelé porod zaznamenali nejen speciálním kamerovým systémem, ale hlavně díky zvuku, který je pro ně stěžejní. Prvních 24 hodin života medvíďat bývá vždy kritických. Mláďata se musí především co nejdříve po porodu napít mateřského mléka, které jim pomůže získat obranyschopnost. 

Únor 2012

Po několika dnech už je jasné, že medvědice přivedla na svět dvojčata. „Kamčatka se má dobře, vzorně o mláďátka pečuje. Neustále je zahřívá a upravuje hnízdo,“ popsala zooložka z brněnské zahrady Lenka Polačiková. Medvědice je s mláďaty v izolaci porodního boxu, kde zůstane po několik následujících týdnů. Čtrnáctidenní mláďata váží zhruba 800 gramů a jsou stále slepá. 

Koncem února mláďata otevírají oči a mohou si tak poprvé prohlédnout své okolí. Naopak touha prohlédnout si medvíďata pomocí webové kamery umístěné v porodním boxu táhne na webové stránky zahrady řadu zvědavců. „Od zahájení přenosu na našem webu zvedla tato lákavá podívána návštěvnost více než čtyřnásobně. Lidé sledují aktuální informace o mláďatech i prostřednictvím Facebooku,“ potvrdila mluvčí zoo Kapounová. Vedení zahrady také umožňuje veřejnosti navrhovat budoucí jména malých medvíďat.  

Březen 2012 

Lidé chtějí medvídky nejen vidět, ale také ovlivnit výběr jejich budoucího jména. Prostřednictvím médií, sociálních sítí i mailů do zoo proudí stovky návrhů jmen pro měsíční mláďata. Některá jména jsou tradiční, jiná naopak velmi neotřelá – například Gulášovka a Pivson, Tymošenková a Medveděv nebo Eva a Vašek. Chovatelé zatím neznají pohlaví medvíďat. Z tipů je ale zřejmé, že lidé nechtějí ponechat nic náhodě a nejčastěji navrhují jména pro páreček – tedy klučičí i holčičí.  

Duben 2012 

Zatímco medvídci utěšeně rostou, zoo se chystá na jejich velkou premiéru. Na začátku dubna už je známé datum slavnostního křtu medvíďat, které bylo stanovené na 8. května. Medvědí sourozenci už mají také své kmotry – budou jimi zpěvačka Ilona Csáková a primátor města Brna Roman Onderka. Mláďata se v devíti týdnech stále krmí pouze mateřským mlékem. Váží už ale něco mezi 6 až 8 kilogramy a zkouší první chůzi.