Zpravodajství Brno

Seriál o medvědech kamčatských

Gulášovka nebo Medvěděv? I tak by chtěli lidé medvíďata pojmenovat

Velikost textu:

Brno – Malým medvídkům z brněnské zoo je už více než měsíc. Ačkoliv bude trvat ještě minimálně další dva měsíce, než mláďata opustí bezpečí porodního boxu a podívají se do výběhu, lidé jim už teď vybírají jména. Stovky návrhů do zoo dorazily prostřednictvím médií, Facebooku i speciální mailové adresy. Některá jména jsou tradiční, jiná naopak velmi neotřelá.

Děti si užívají pohled na medvěda kamčatského
Děti si užívají pohled na medvěda kamčatského
Otevřít galerii
  • Děti si užívají pohled na medvěda kamčatského zdroj: Zoo Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Kamčatka s mláďaty v porodním boxu zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Ošetřovatelé medvědům kamčatským dopřejí i jogurt zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/33/3250/324990.jpg?1328020054
  • Kamčatka a Jelizar - medvědi z brněnské zoo zdroj: Zoo Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

"Podobně jako u mláďat ledního medvěda, i v tomto případě se brněnská zoo rozhodla, že dá lidem šanci, aby jména pro medvídky vybrali," řekla mluvčí brněnské zoo Lucie Kapounová. Zájem o výběr jmen je mezi lidmi velký. "Hlasují prostřednictvím médií, Facebooku a nově mohou své tipy zasílat i na e-mailovou adresu medvidata@zoobrno.cz, kterou naše zahrada k tomuto účelu zřídila," potvrdila mluvčí. 

Přes tyto kanály se už do zoo dostaly stovky nápadů, nejčastěji přes sociální sítě – například na Facebooku je zveřejněno kolem 200 návrhů. "Jako další možnost lidé volí mail, který funguje asi týden. Dorazilo nám už asi 40 mailových zpráv, v každé byly dva tipy na jména, tedy náměty na 80 jmen," dodala Kapounová. 

přehrát video
NO COMMENT: Medvíďatům už je více než měsíc

Chovatelé zatím neznají pohlaví medvíďat, z tipů na Facebooku je ale zřejmé, že lidé nechtějí ponechat nic náhodě a nejčastěji navrhují jména pro páreček – tedy klučičí i holčičí. Někteří se drží tradice a navrhují pojmenovat medvídky Brumla nebo českými jmény – Zuzana, Dušan či Azorek. Jiní popustili uzdu fantazii – medvídky by chtěli pokřtít například Gulášovka a Pivson nebo Tymošenková a Medveděv. "Navrhuji jména Bruno a Uršula, protože medvěd se latinsky řekne ursus a hnědý brunneis. Navíc Bruno bez "U" je Brno," objasnila své tipy jedna z navrhovatelek na Facebooku. "Obecně se dá říct, že lidé jsou aktivní a výběr jmen je baví, hrají si s ruskými jmény, spojitostí jména s Brnem a podobně," potvrdila Kapounová. 

Nejkurióznější návrhy

Gulášovka a Pivson, Tymošenková a Medveděv, Půů a Pí, Čuk a Geg, Čech a Morava, Vilík a Mája, Merlin a Andromeda, Jeníček a Mařenka, Pat a Mat, Myšpulín a Fifinka, Eva a Vašek, Hříbek a Brusinka, Lister a Kočanská.

Z nejčastěji uváděných jmen pak bude vybráno několik návrhů, ze kterých veřejným hlasováním vzejde již konkrétní jméno, které medvídě získá při křtu. "Křest medvíďat zatím nemá přesný termín, předpokládáme, že v dubnu matka medvíďata vyvede ven z brlohu. Pokud vše půjde dobře, možná už v květnu budou mít medvíďata jména," uzavřela mluvčí.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.