Kde jsem:

Tiskové zprávy — Média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Tiskový servis pro novináře

  • Tiskové zprávy, programové plány, fotoservis, pozvánky
  • Zdroj dat sledovanosti:
    ATO – Nielsen Admosphere

22. 8. 2019

Jiří Mádl jako vyšetřovatel i vyšetřovaný. Česká televize uvede seriál Roberta Sedláčka Sever

Jiří Mádl se stane nadějným kriminalistou, který naivně uvěří ve vyšší princip, za což je následně vytrestán. Držitel Českého lva a i Cen české filmové kritiky, režisér Robert Sedláček natočil šestidílný detektivní thriller z policejního prostředí, s několika liniemi a překvapivými zvraty, které dávají poznat způsob fungování nejsilnější státní mocenské organizace ve všech jejích složkách. První díl nového seriálu Sever uvede ČT1 v pondělí 2. září od 20 hodin.

„Česká televize by se měla vždy snažit, i v případě žánrových věcí, o určitý přesah. V případě seriálu Sever tvoří žánr detektivky pouhou kostru. To hlavní je psychologicky pojatý příběh muže, který se rozhodl být policajtem. A nejen to, rozhodl se být dobrým policajtem. A narazil,“ říká kreativní producent Jan Lekeš a dodává: „Policie je organizace svázaná pevnými pravidly. Funguje v organickém propojení s další organizací, kterou je stát. Kromě mnoha pravidel, nutných k jejímu chodu, má i mnoho pravidel nepsaných. V tomto vzájemně propojeném labyrintu musí náš hrdina fungovat a je jím ovlivněn a formován. Režisér Robert Sedláček jej doplňuje: „Sever je portrét doby zhruba před devíti lety, kdy ve společnosti, dvacet let po revoluci, zavládla úplná deziluze. Když jste se podíval na nemocnici, tak jste věděl, že třetina peněz teče někomu do kapsy. Když jste se podíval na stavbu dálnice, tak jste věděl, že polovina peněz teče do kapsy někomu, kdo tu dálnici nestaví.“

Hlavním hrdinou seriálu je inženýr Petr Svoboda, který pracuje na stavebním odboru radnice. Poté, co se jako svědek brutální vraždy setkává se svým spolužákem z gymnázia, se rozhodne stát kriminalistou. Vyhovuje to jeho smyslu pro spravedlnost. Chce hrát fair, ale narazí. „Petr je takový spravedlivý psychopat, protože jeho touha rejpat do věcí je pro něj jako návyková droga. Ono je jedno, kde to dělá. Kdyby pracoval na MHD, tak by hledal nekalosti tam. Tím, že je u policie, hraje tu nejvyšší hru,“ popisuje svou postavu herec Jiří Mádl. Kariérní změnu probírá a prožívá s manželkou Lucií, se kterou má syna. „Pro ni je nejtěžší zůstat mu partnerkou a oporou, i když svojí prací ohrožuje rodinu, a nedat mu na vybranou, ale stát mu po boku. Nedat mu ultimátum, zda být policistou nebo s rodinou,“ říká představitelka Lucie Eliška Křenková.

Kromě hlavní korupční kauzy, která se line celým seriálem, řeší každý díl jeden konkrétní kriminální případ. Štáb natáčel od prosince minulého roku do letošního května v trojúhelníku měst Teplice, Bílina a Ústí nad Labem. Symbolem seriálu je skalnatý vrch Bořeň. „Byli jsme u některých skutečných událostí, které se staly na trase Bílina, Ústí nad Labem. Měli jsme možnost natáčet v autentických prostorách, kde se obdobné věci děly,“ uzavírá Robert Sedláček.

režie: Robert Sedláček // dramaturgie: Jan Lekeš, Jan Otčenášek // kamera: Jan Šuster // střih: Josef Krajbich // zvuk: Robert Slezák // hudba: Michal Rataj // architekti: Martin Kurel, Lukáš Máslo // výkonný producent ČT: Jan Rolínek // producent: Petr Bílek – FilmBrigade // kreativní producent ČT: Jan Lekeš

hrají: Jiří Mádl, Štěpán Benoni, Eliška Křenková, Roman Luknár, Aleš Bílík, Martin Havelka, Martin Pechlát, Tomáš Turek, Robert Řasa, Denisa Barešová, Anna Thu Nguyenová, Luboš Veselý, Justin Svoboda, Jan Novotný, Pavla Beretová, Martin Myšička, Petra Špalková, Taťjana Medvecká a další.

Karolína Blinková, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Jiří Mádl (470 kB)

Štěpán Benoni (332 kB)

Taťjána Medvecká (680 kB)

Tomáš Turek a Martin Pechlát (723 kB)

Eliška Křenková a Jiří Mádl (690 kB)

Jiří Mádl a Štěpán Benoni (255 kB)