Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

12. 9. 2022

Legendy kriminalistiky potřetí

Práci kriminalistů a odborníků, kteří spolupracují na vyšetřování závažných trestných činů, nabídne už třetí pokračování úspěšného cyklu Legendy kriminalistiky. První díl vysílá ČT1 12. září 2022 ve 21:55. Scénář a režie Dana a Miroslav Vaňurovi.

Desetidílná dokumentární série o novodobých zločinech přiblíží další známé i méně medializované kriminální případy z celé České republiky. Takové, které zásadně ovlivnily českou kriminalistiku, ať už svým rozsahem, složitostí nebo novými postupy a metodami. Každá z epizod je vlastně rekonstrukcí zločinu s velkým množstvím detailů z vyšetřování. V jednotlivých dílech vystoupí například forenzní odborníci, soudní lékaři, psychologové a někdy i příbuzní obětí. Všichni svým dílem přispěli k tomu, že se vrazi a násilníci ze svých zločinů zpovídali u soudu a neunikli trestu.

„Po odvysílání prvních dvou řad cyklu bylo jasné, že námětů mají tvůrci stále dost. A když k tomu přidáme mimořádný divácký zájem, rozhodli jsme se natočit i třetí pokračování,“ říká kreativní producentka Jiřina Budíková z brněnského studia ČT, kde pořad vznikl.

„Klíčem při výběru případů je soubor kritérií, které musí zapadat do koncepce celé série a vyhovovat nárokům na dostatek autentických materiálů v podobě videí, fotografií nebo podkladů ze spisů. Je to zdlouhavý proces, ale myslím, že i tentokrát se nám podařilo skloubit obecně známé velké případy s těmi méně známými, ale kriminalisticky velice zajímavými a zásadními,“ upřesňuje režisér Miroslav Vaňura, který cyklem zároveň i provází.

Jeden z nových dílů odhalí například vyšetřování případu manželů Janákových, kteří jsou považováni za novodobé Stodolovi, a kteří mají na svědomí vraždu a několik pokusů o ni. Divák se se dále seznámí s komplikovaným pátráním ústecké kriminálky po pětiletém Honzíkovi, kterého unesla vlastní matka s přítelem, s vyšetřováním útoku kyselinou na mladou dívku v Plzni nebo s okolnostmi, které rozkryly gang bratří Dolíhalových. Ti se neštítili zločinů a praktik jako proslulí orličtí vrazi a stáli i za loupežným přepadením vozu bezpečnostní agentury v serpentinách u Slavkova u Brna, kde uloupili 77 miliónů korun. Jednotlivé případy ukáží, jak důležitý je například vyšetřovací pokus, spolupráce mezi jednotlivými policejními útvary, operativní práce a mnohdy i propojení na Interpol.

Scénář a režie: Dana a Miroslav Vaňurovi // hlavní kameraman: Lubomír Stiburek // dramaturg: Jaroslava Pešková // výkonný producent: Karel Komárek // kreativní producent: Jiřina Budíková

Přílohy

Miroslav Vaňura (1080 kB)

20. 9. 2022Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
19. 9. 2022Česká v Brně: Scéna ČT nabídne návštěvníkům festivalu Serial Killer debaty, projekce i soutěže
12. 9. 2022Výročí narození malířky Toyen oslaví ČT art premiérou dokumentu Andrey Sedláčkové i filmem Jana Němce
12. 9. 2022Slunovraty Petra Nikla
12. 9. 2022Legendy kriminalistiky potřetí
1. 7. 2022Přímé přenosy z Velehradu
1. 7. 2022Svatopluk – vládce Moravanů a Slovanů
21. 6. 2022Rok od tornáda: čtyři rodiny, čtyři příběhy
20. 4. 2022Putování s párou podruhé. Za dobrodružstvím se Josef Polášek rozjede znovu v dubnu
23. 3. 2022Společné kořeny. Česká televize odvysílá živě koncert s Ukrajinou

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (41)