Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

5. 1. 2021

Cyklus o době, kdy komunisté zakazovali Boha

Třináct příběhů, které dokumentují dějiny střetu katolické církve s komunistickým režimem v Československu v letech 1945-1989. Nový cyklus České televize Zakázaný Bůh vysílá ČT2 od 7. 1. 2021 vždy ve čtvrtek ve 21:30. Pořad vznikl v brněnském studiu ČT. Režie jednotlivých dílů se ujala skupina šesti režisérů.

Série vypráví v dramatickém oblouku konkrétní příběhy a jejich prostřednictvím přibližuje zkoumané historické fenomény a politické změny. Kromě málo známých archivních materiálů se podařilo tvůrcům získat i cenná svědectví aktérů historických událostí.

„Nejde o to vyprávět izolovaný příběh československé katolické církve, ale vnímat ji jako součást celosvětového dění a myšlenkových proudů,“ zamýšlí se kreativní producentka Jiřina Budíková a dodává: „Většina dílů pak ukazuje konkrétní fenomén v kontextu života výrazné osobnosti církve, a to jak v pozitivním, tak negativním slova smyslu. Vždyť i v církvi jsme se setkali například s kolaborací.“

Hned první díl ukazuje, že církev po skončení druhé světové války čeká nelehké období. Komunisté připravují převzetí moci a kněží jim stojí v cestě. To je i příběh jezuity a publicisty Adolfa Kajpra, který byl za svoje názory vězněn nacisty i komunisty a nakonec zemřel ve věznici v Leopoldově. Kázal, psal články, vyjadřoval se k aktuálnímu politickému dění. Kritické články, které vydával, byly komunistům terčem v oku. Jeho činnost postupně omezovali a v roce 1948 ho uvěznili a odsoudili za velezradu.

Tvůrci mapují období, kdy se komunistický režim postupně vypořádává nejen s kněžími, ale i katolickými intelektuály, řeholníky a jeptiškami. „Katolická církev, za protektorátu pronásledovaná, vyšla ze střetu s nacismem jako morální autorita, a to se komunistům nehodilo,“ doplňuje kreativní producentka Jiřina Budíková. Diváci si mohou připomenout nejen takové morální autority katolické církve, jako byl kardinál Josef Beran, který zemřel v nedobrovolném exilu ve Vatikánu, ale i postavy problematické, jako byl politik a kněz Josef Plojhar nebo biskup Josef Vrana, představitel Pacem in terris.

„Pro mě byl nejvíce objevný a dojemný příběh Františka kardinála Tomáška, který se navzdory odmítavému postoji k Chartě 77 stal symbolem usmíření církve s národem v listopadu 1989 prostřednictvím svatořečení Anežky České. Jeho osudem se také celý cyklus uzavírá,“ dodává dramaturgyně Nora Obrtelová.

Scénář: Jan Březina, Vilém Fránek, Jan Hanák, Zdeněk Plachý, Petr Kazda, Jan Rendl, Jiří Šindar // režie: Jan Rendl, Jan Březina, Petr Kazda, Jan Hanák, Petr Stodůlka, Jiří Šindar // dramaturgie: Nora Obrtelová, Petr Kubica, vedoucí projektu: Vít Poláček // vedoucí produkce: Markéta Tulisová // výkonný producent: Karel Komárek // kreativní producentka: Jiřina Budíková

Přílohy

František kardinál Tomášek (210 kB)

Proces s A. Kajprem (218 kB)

5. 9. 2023Za oponou přírody
4. 9. 2023Televizní premiéra dokumentu Zkouška umění
4. 9. 2023Životní vzkaz Slávka Janouška
31. 8. 2023Jeskyně, potápění, dobrodružství!
20. 7. 2023Archouni aneb architektura hravě a vesele
24. 5. 2023Pěvkyně Magdalena Kožená slaví. V sobotu na ČT art
15. 5. 2023Stará řemesla a jejich mistry představí nová dokumentární série České televize
25. 4. 2023První máj, jeho stoleté podoby a proměny
24. 4. 2023Česká televize připomene Zapomenutý atentát
24. 2. 2023Slavné začátky, krize i velkolepý návrat. Dokument Vinyl nahlédne do bohaté historie gramofonových desek

« | | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | | » (40)