Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

7. 9. 2012

Cyklus Ochránce v neděli před polednem

Nový vysílací čas má od září 2012 pořad České televize Ochránce. Příběhy inspirované případy, které řeší Kancelář veřejného ochránce práv, vysílá od 9. září 2012 každou neděli v 11:20 hodin program ČT2. Cyklus vzniká v redakci zpravodajství brněnského studia.

Stejně jako loni přinese každý z dílů tři tematicky podobné příběhy lidí, kteří mají problémy například s úřady, špatnými sousedy anebo reklamují zboží a služby. Jde o případy, do kterých ombudsman, tedy veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský a jeho lidé, aktivně zasáhli. Proto je na kameru také komentují a přidávají praktické rady a obecné návody, jak v podobných situacích postupovat. Stejně jako díly předchozí série tohoto publicistického cyklu vznikají i nové v režii Petra Kotrly a Zdeňka Skokana. "Člověka budou asi už napořád trápit problémy s úřady, jejichž systémům nikdo nerozumí. Dokud budou úředníci takoví, jací jsou, na ombudsmana se lidé budou obracet neustále," shrnuje Zdeněk Skokan jeden z hlavních motivů pořadu.

Konkrétní příběhy vybírá a doporučuje ke zpracování redakci přímo kancelář ombudsmana, samozřejmě poté, co jejich jednotliví aktéři souhlasí s natáčením. „Tři ukázkové příběhy v jednom dílu, které spojuje určitý problém, se nám osvědčily, proto neměníme úspěšný loňský formát,“ říká Petr Tomíček, který je novým dramaturgem pořadu. „Každý z dílů tak má spád, zbytečně nezacházíme do unavujících podrobností, zůstává spousta času i na rady, které ombudsman Pavel Varvařovský nebo jeho zástupkyně Jitka Seitlová divákům poskytnou. Jde o skutečně čerstvé příběhy, některé z nich nejsou ani dnes definitivně uzavřeny a jejich hlavní aktéři čekají na konečné verdikty oslovených úřadů nebo soudů.“

Nejen kancelář ombudsmana, ale i samotný štáb se při natáčení často setkává se situacemi, které odporují zdravé logice. Režisér Zdeněk Skokan vzpomíná: Největší absurdita? Například jsme točili situaci, kdy člověku na jeho pozemek vytékala už sedm let kanalizace od sousedů a městská část s tím nechtěla mít nic společného. Vodoprávní úřad s tím nemohl nic dělat, každý od toho dával ruce pryč. Poškození zkoušeli všechno možné, ale nikdo to nedokázal zastavit. Kdyby ale trubku s odpady a fekáliemi ucpali, tak by na ně přijela policie a nařídila jim, ať to odstraní, jelikož vytápějí ostatní pozemky. A nikoho nezajímá, že oni ten svůj mají vytopený pořád."

Pořadem budou i letos provázet moderátoři Petr Malý a Michal Fila. Jednotlivé příběhy uvádějí, dále je ale komentář už pouze na hlavních postavách příběhu.

První díl nové série cyklu Ochránce se v neděli 9. září 2012 zaměří na ochranu osobních údajů.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

21. 9. 2012Cena pro Elišku a její kolegyně
12. 9. 2012Bohoslužba ze Strání
7. 9. 2012Cyklus Ochránce v neděli před polednem
5. 9. 2012Malá farma s novou dvojicí
4. 9. 2012Tomáš Matonoha zve na forbínu
4. 9. 2012Napětí i humor v novém cyklu Okno do hřbitova
27. 8. 2012Brněnské studio točí film podle Monyové
14. 8. 2012Přímý přenos bohoslužby - 15. 8. 2012, ČT2
13. 8. 2012Hořký sníh, film o pravdě a odpuštění
25. 7. 2012Předpremiéra dokumentu o knězi Navrkalovi

« | | 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 | | » (40)