Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

5. 9. 2012

Malá farma s novou dvojicí

Usedlost v Blanenském lese v podhůří Šumavy, která se už druhým rokem mění na malou ekologickou farmu, se po prázdninové přestávce vrací na televizní obrazovky. A má nové obyvatele. Honzu s Veronikou střídá Vašek a Bethany, Jihočech a Kanaďanka. Původní dokumentární seriál Malá farma vysílá ČT1 každý pátek v 17 hodin.

Projekt Malá farma začal v roce 2010. Opuštěná usedlost na samotě se za tu dobu změnila v malé hospodářství s chovem slepic, králíků, koz, ovcí a dalších zvířat. Původní farmářské dvojici Honzovi s Veronikou se podařilo mnohé, jejich vztah ale nevydržel, a tak brněnské studio České televize začalo hledat nové průvodce pořadem. Obstát není snadné. Dvojice se totiž nepodílí jen na natáčení, ale na farmě skutečně žije a především pracuje.

A tak nyní, v druhé sérii, zkoušejí štěstí na farmě Vašek a Bethany, Jihočech a Kanaďanka.  Seznámili se v Kanadě, kam Vašek odjel za prací. „Přestěhovat se do Čech byl nápad Beth, který jsem přivítal,“ říká Vašek. „A když Česká televize vyhlásila konkurz na novou dvojici pro Malou farmu, brali jsme to jako osudovou příležitost začít dělat to, co chceme, a zároveň zkusit něco nového.“ Vítězství v konkurzu znamená pro novou dvojici zásadní změnu životního stylu a tvrdou farmářskou práci. Beth navíc musí překonat jazykovou a kulturní bariéru. Ačkoliv je tady spousta práce, je to skvělý způsob,  jak strávit den. Jsme součástí přírody, a to je nádherné,“ říká mladá Kanaďanka.

Vašek a Bethany jsou na farmě v Kuklově u Brlohu už druhý měsíc a postupně obnovují její provoz. Mají rozšířit chov ovcí, vytvořit podmínky pro stádečko prasat - přeštíků ve volném výběhu, rozjet produkci kozích sýrů a zmnohonásobit produkci slepic, krůt a vodní drůbeže. Noví farmáři chtějí hospodařit podle ekologických principů a vyzkoušet postupy, které používaly předešlé generace zemědělců.  Hlavním úkolem je vyrobit co nejvíce vlastních zdravých produktů, a v duchu moderního multifunkčního zemědělství najít pro farmu příležitosti v agroturistice. 

Život na samotě v podhůří Šumavy není jednoduchý, ovce a kozy stále utíkají z ohrad, chov slepic už několikrát zdecimovaly lišky a králíky ohrožuje smrtelná choroba kokcidióza. Bethany se navíc stýská po přátelích a kanadských jezerech, musí rychle vstřebat složitou češtinu. Najdou Vašek a jeho partnerka dost odvahy a odhodlání překonat obtíže? „Věříme, že nás diváci budou podporovat a pomáhat nám svými tipy a nápady,“ shodují se Vašek s Bethany. „Je to skvělá příležitost, jak začít nový život, být spolu a dělat něco, co nás baví. Pro nás oba je to obrovská šance a výzva.“

Bethany Staneland - 29 let, pochází z Toronta. Má za sebou studia etiky a náboženství na Laurentian University v Sudbury. Získala titul Master ofArts in Leadership na RoyalRoad University ve Victorii.

Václav Trávníček - 28 let, pochází z Českých Budějovic. Vystudoval obor nábytkářství na SPŠ Volyně, získal titul inženýr na ČZU v Praze, obor dřevařství. Má za sebou pracovní pobyty v Izraeli, Anglii, Švédsku a Kanadě.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Vašek a Bethany, nová dvojice z Malé farmy (4766 kB)

Domácí zvířata k životu na farmě patří (4327 kB)

21. 9. 2012Cena pro Elišku a její kolegyně
12. 9. 2012Bohoslužba ze Strání
7. 9. 2012Cyklus Ochránce v neděli před polednem
5. 9. 2012Malá farma s novou dvojicí
4. 9. 2012Tomáš Matonoha zve na forbínu
4. 9. 2012Napětí i humor v novém cyklu Okno do hřbitova
27. 8. 2012Brněnské studio točí film podle Monyové
14. 8. 2012Přímý přenos bohoslužby - 15. 8. 2012, ČT2
13. 8. 2012Hořký sníh, film o pravdě a odpuštění
25. 7. 2012Předpremiéra dokumentu o knězi Navrkalovi

« | | 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 | | » (40)