Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

29. 3. 2012

Femina Film ocenil snímky České televize

Pořady brněnského a ostravského studia České televize bodovaly na mezinárodním filmovém festivalu Femina Film 2012 v Ústí nad Labem. V kategorii hraný film zvítězil televizní film Nespavost Lenky Wimmerové, čestné uznání získal dokument Pozemšťané, koho budete volit? Lindy Jablonské. Ceny byly slavnostně vyhlášeny ve středu 28. března 2012.

Porotci Femina Filmu nejsou první, které oba snímky zaujaly. Nespavost získala v roce 2010 televizní cenu Elsa v kategorii Původní dramatická tvorba. Snímek Pozemšťané, koho budete volit? je od loňska držitelem Ceny Pavla Kouteckého a Ceny diváka Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava 2010.

Lenka Wimmerová natočila Nespavost v ostravském televizním studiu. Na hořké komedii o tom, jak těžké bývá odpustit rodičům jejich přehnanou starostlivost, výčitky a rozčarování z nenaplněných očekávání ocenila porota Femina Filmu především filmové zpracování současného rodinného příběhu o vztazích v postmoderní společnosti, kvalitní režii, výkony herců a vizuální stránku snímku. Shodou okolností reprizovala Česká televize Nespavost v úterý 27. března v návaznosti na cyklus Neobyčejné životy jako prezentaci jedinečného herectví hlavním představitelky Hany Maciuchové. Ona sama k této své roli poznamenala: “Znala jsme autorku scénáře Alexandru Berkovou a vím, že její celoživotní svízel byl vztah s matkou. Chtěla jsem ji tedy zahrát tak, aby v ní bylo to, s čím scenáristka sváděla svůj soukromý zápas, ale také aby jí diváci porozuměli.“

Dokument brněnského studia ČT Pozemšťané, koho budete volit? režisérky Lindy Jablonské zaujal porotce festivalu odvážným občanským postojem. Nahlíží očima lidí s mentálním postižením na předvolební kampaň. Štáb studentů dokumentární dílny o. s. Inventura se při natáčení účastnil předvolebních mítinků do Poslanecké sněmovny. Bystrý a zvídavý pohled handicapovaných filmařů přináší originální, čerstvý a mnohdy i zábavný divácký zážitek. Film byl natočen jako součást projektu s názvem Dobýváme veřejný prostor. „Snažíme se ukázat, že lidé s mentálním handicapem mají ve společnosti své místo, a že jejich názory jsou nejen neopominutelné, ale v mnohém inspirativní a zajímavé,“ uvedla před televizní premiérou režisérka Linda Jablonská.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

4. 6. 2012Folklorika na přehlídce muzejních filmů
25. 5. 2012Zlínský festival na obrazovkách České televize
14. 5. 2012Brněnské studio ČT točí pohádku Šťastný smolař
7. 5. 2012Češka mezi nejlepšími mladými hudebníky Evropy
3. 5. 2012Natáčíme 49. díl Manéže Bolka Polívky
29. 4. 2012Startuje čtvrtá řada Dne D
15. 4. 2012Skautský speciál Věříš si?
4. 4. 2012Hokejový maratón z Brna
4. 4. 2012Velkopáteční bohoslužba
30. 3. 2012Brněnské studio ČT podporuje kulturní projekty

« | | 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 | | » (40)