Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

5. 1. 2012

Česká televize představila triptych Filipa Renče Vetřelci a lovci

Mimořádný filmový zážitek čeká začátkem roku 2012 na diváky České televize. Po tři nedělní večery (15., 22. a 29. ledna) mohou na ČT1 sledovat kriminální triptych Vetřelci a lovci, který v brněnském studiu natočil režisér Filip Renč se Simonou Stašovou a Jurajem Kukurou v hlavních rolích. Filmy vznikly podle skutečných příběhů. Autorem námětu a spoluscenáristou je publicista a novinář Josef Klíma.

První z trojice filmů, Zrozen bez porodu, už byl uvedený v roce 2010. Divák pozná zdravotní sestru Věru Podlipnou, která marně bojuje s úřady a snaží se jim dokázat, že nemá syna, jehož trvalé bydliště po ní požadují. Věra nikdy žádné dítě neporodila a stává se obětí zločinecké bandy, která se chce prostřednictvím fiktivního syna dostat k jejímu majetku. Ženě pomůže až tajemný doktor Zahálka, který o sobě tvrdí, že je lovcem vetřelců. Na obrazovkách se tak objevuje nový typ detektivky, kde neteče krev, ale pachatelé vnikají potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky.

Dva další filmy čeká televizní premiéra. Nejprve Krutá nevěra. Na začátku jsou šťastní novomanželé, kteří čekají svého prvního potomka. Po manželově nevěře však mladá žena o dítě přijde a psychicky se zhroutí. Jak to ale s nevěrou skutečně bylo? Je možné, že existuje skupina znuděných třicátníků, která nevěru záměrně zinscenuje, pořídí důkazy a baví se neštěstím, které způsobila? Skvělé výkony Tatiany Vilhelmové, Michala Dlouhého, Václava Jiráčka a dalších herců o tom diváka utvrzují. Na scéně se opět objevují Věra Podlipná a doktor Zahálka, kteří zoufalou mladou ženu přesvědčí, že pokud se „vetřelcům“ nepostaví, vyhledají si další a další oběti. Ve filmu si zahrála i zpěvačka Iva Frühlingová.

Triptych uzavírá příběh nazvaný Užij si se psem. Diváka zavede na brněnské letiště, kde pracuje mladík Milan, který miluje letadla a marně se snaží získat náklonnost své atraktivní kolegyně Ireny. Je ale k smíchu nejen jí, ale i dalším lidem z letiště. A tak se pokusí o sebevraždu… Jenže, jak je to ve skutečnosti? Kdo komu vlastně ztrpčuje život, a je Milan skutečně jen zoufale nešťastný? Drama pomáhá rozplést až doktor Zahálka s Věrou Podlipnou. Zasahují takřka v hodině dvanácté. Kromě Simony Stašové a Juraje Kukury diváci v tomto příběhu uvidí Jana Budaře, Janu Strykovou, Ivu Janžurovou a další herce. V roli kriminalisty se ve všech třech filmech objeví Jiří Dvořák.

Tvůrci triptychu se nechali inspirovat skutečností, že na bohaté scéně zločinu a lidské špíny obecně přibyla další sorta lidí. Vnikají potají do cizích životů jako paraziti a postupně svého nositele zahubí, ať už existenčně, finančně či přímo fyzicky.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

Přílohy

Tisková zpráva (PDF) (172 kB)

F. Renč, S. Stašová a J. Kukura při natáčení filmu Zrozen bez porodu (922 kB)

T. Vilhelmová a M. Dlouhý v Kruté nevěře (118 kB)

Jan Budař jako Milan ve filmu Užij si se psem (1070 kB)

13. 2. 2012Co by kdyby – nový cyklus České televize
7. 2. 2012Živě z GRAMMY® Awards 2012
1. 2. 2012Vladimír Dlouhý v detektivce Domina
26. 1. 2012Užij si se psem uzavírá Vetřelce a lovce
18. 1. 2012Krutá nevěra – druhý příběh z Vetřelců a lovců
17. 1. 2012Krotitelé dluhů se vracejí na obrazovku České televize
11. 1. 2012Zrozen bez porodu – první film z Vetřelců a lovců
10. 1. 2012Brněnské studio České televize spouští videoblog
6. 1. 2012Tříkrálový koncert živě
5. 1. 2012Česká televize představila triptych Filipa Renče Vetřelci a lovci

« | | 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 | | » (40)