Publikace ke stažení

Tiskové zprávy — Televizní studio Brno — Česká televize

Televizní studio Brno

Televizní studio Brno

  • vysílá od října 2016 z moderního televizního komplexu v Brně-Líšni
  • svou tvorbou pomáhá zajišťovat 20% podíl regionální produkce ve vysílání ČT

20. 12. 2011

Barokní klenoty M. Kožené a dokument o mladých klavíristech

Koncert barokních árií v podání mezzosopranistky Magdaleny Kožené obohatí letošní štědrovečerní nabídku programu ČT2. Záznam koncertu přináší na obrazovky brněnské studio České televize. Jeho hudební tvorbu prezentuje i dokument Všechny ty zázračné děti…. setkání druhé o mladých talentovaných klavíristech, který vysílá ČT2 v úterý 27. prosince.

Barokní klenoty Magdaleny Kožené

Brněnské studio České televize v letošním roce pokračuje v exkluzivní spolupráci se světově proslulou mezzosopranistkou Magdalenou Koženou, pocházející z Brna. Pro svůj nejnovější koncertní projekt si Magdalena vybrala nejen slavné i objevné árie Vivaldiho a Haendela. Známý italský dirigent a cembalista Andrea Marcon tentokrát neřídil své italské hudebníky, ale český soubor Collegium 1704. A výsledek byl víc než znamenitý. Jak on sám říká, tento soubor dnes patří k nejlepším v Evropě. Diváci v novém koncertním sálu ve Zlíně aplaudovali i novému objevu, mladé české flétnistce Anně Fusek, která zazářila v sólovém partu Vivaldiho koncertu, aby si pak „odběhla“ k houslím v orchestru. Podzimní turné tohoto projektu mohli živě navštívit diváci v několika českých a moravských městech.

Záznam v premiéře vysílá ČT2 v sobotu 24. 12. 2012 ve 21:55. Režie Libor Kodad.

Všechny ty zázračné děti… setkání druhé 

Osm talentovaných dětí ze zemí střední Evropy ve věku od pěti do jedenácti let zaujalo v roce 2005 na soutěži mladých klavíristů Amadeus v Brně tvůrce dokumentárního filmu Všechny ty zázračné děti. Pořad představil jejich výrazné osobnosti a představy o budoucnosti. Po šesti letech se k nim autoři projektu pod vedením Rudolfa Chudoby vrací a přináší nový dokument s názvem Všechny ty zázračné děti…setkání druhé. Dnes už teenageři za tu dobu ušli dlouhou cestu k naplnění svých snů, ne vždy klavírní a ne vždy hudební. Přesto potvrdili svou originalitu a vytrvalost a užívají si první velké úspěchy. V tomto hudebně-sociologickém časosběrném projektu hodlá ČT pokračovat i do budoucna.

Šéfdramaturgyně Marie Kučerová k oběma projektům říká: „V roce 2005 to byla trochu sázka do loterie. Ve spolupráci se soutěží Amadeus jsme si vytipovali osm malých „zázračných“ klavíristů z Česka, Slovenska a Rakouska a natočili jsme o nich dokument. Shodou okolností, ale i štěstí většina z nich tehdy v soutěži cenu získala. Nás ale zajímaly hlavně jako mimořádné dětské osobnosti, které se kromě hraní her věnují „hře“ daleko dospělejší. Tehdy jsme se rozhodli, že se pokusíme tyto děti sledovat dál. Po šesti letech jsou z nich teenageři s obrovskou energií a touhou dělat hudbu a umění. Jakub Sládek jede na soutěž do Ameriky, Honza Vojtek studuje konzervatoř v Budapešti, Peršanka Nura Jahanpour studuje klavír ve Vídni a reprezentuje bratislavskou Britskou školu ve fotbale, Terezka Marečková vyměnila klavír za housle, Rakušanka Teodora Pantić se vrhla vedle klavíru na klasický balet…“

Pořad vysílá ČT2 v úterý 27. 12. 2012 v 13:35. Premiérovému dílu předchází repríza filmu z roku 2005, který talentované děti představil. Začíná v 12:40. Oba filmy vznikly v režii Rudolfa Chudoby.

Hana Orošová, tisková mluvčí TS Brno

4. 6. 2012Folklorika na přehlídce muzejních filmů
25. 5. 2012Zlínský festival na obrazovkách České televize
14. 5. 2012Brněnské studio ČT točí pohádku Šťastný smolař
7. 5. 2012Češka mezi nejlepšími mladými hudebníky Evropy
3. 5. 2012Natáčíme 49. díl Manéže Bolka Polívky
29. 4. 2012Startuje čtvrtá řada Dne D
15. 4. 2012Skautský speciál Věříš si?
4. 4. 2012Hokejový maratón z Brna
4. 4. 2012Velkopáteční bohoslužba
30. 3. 2012Brněnské studio ČT podporuje kulturní projekty

« | | 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 | | » (40)